Quantcast
Radio1_v_zivo


Po Ljubljani novi parkomati
| 13. 7. 2021 13:12
70 novih parkomatov bo začelo delovati avgusta.
Ključne besede:     parkomati    MOL    parkirnina    parkirišče    parkiranje
Širi se območje plačljivega parkiranja. oto: N. Rovan, Mestna občina Ljubljana

Na več lokacijah po Ljubljani je Mestna občina Ljubljana začela izvajati dela za vgradnjo 70 novih parkomatov in njihovo implementacijo v sistem. Sočasno urejajo tudi talno in vertikalno prometno signalizacijo. Postavitev nove opreme bodo predvidoma končali do konca julija, avgusta letos pa bodo parkomati že začeli delovati.

Lokacije parkomatov

Februarja 2021 je v veljavo stopil spremenjen in dopolnjen Odlok o urejanju prometa v MOL (Uradni list RS, št. 16/21 z dne 5. 2. 2021), ki med drugim na novo določa parkirna območja. Marca 2021 je bila na seji Mestnega sveta MOL sprejeta Odredba o spremembah in dopolnitvah Odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina. Zaradi tega je potrebna namestitev parkomatov na nekaterih površinah, kjer jih pred tem ni bilo.
Lokacije, kjer bodo namestili nove parkomate, so:

1. Vodnikova cesta (odsek med ulico Na jami in Rašiško ulico)
2. Območje Koseškega bajerja (ulica Draga, Žabja ulica)
3. Pod hribom (parkirna mesta v bližini križišča s Šišensko cesto)
4. Ob dolenjski železnici
5. Leskovškova ulica (slepi krak pri trampolin parku)
6. Letališka cesta od BTC do obvoznice (dve parkirni niši)
7. Zelena jama (Bernekerjeva ulica, Pohlinova ulica, Bezenškova ulica, Zvezna ulica, Pokopališka ulica, Perčeva ulica, Poljedelska ulica)
8. Ulica Carla Benza (Kopališče Kodeljevo)
9. Kodeljevo (Kosovelova ulica, Ulica Jana Husa, Ulica Goce Delčeva, Gortanova ulica, Puterlejeva ulica, Menardova ulica, podrejeni krak Povšetove ulice)
10. Murgle (Pod topoli, Pod hrasti, Pod vrbami, Pod bresti, Pod jeseni, Pod kostanji, Pod akacijami, Pod gabri, Pod lipami, Pod jelšami, Pod brezami; za ulici V Murglah in Pod bukvami so mikrolokacije še v usklajevanju, saj so tam predvidene preureditve prostora)
11. Cesta 30. avgusta (ZD Polje)
12. Ulica Metoda Mikuža
13. Šuštarjevo nabrežje

Občina vzpostavlja »območje parkiranja«

V Zeleni jami, na ulicah v Kodeljevem in Murglah bodo vzpostavili »območje parkiranja«, ki deluje podobno kot »cone 30« – prometni znaki so postavljeni samo na vstopnih in izstopnih točkah, vsa zarisana parkirna mesta znotraj območja pa so plačljiva.
Postopek plačila parkirnine je tudi na teh območjih enak siceršnjemu. Več informacij o plačevanju parkirnine je na voljo tukaj.

Spodbujajo trajnostno mobilnost

V Mestni občini Ljubljana so zavezani trajnostni mobilnosti, kar so zapisali tudi v dokumente, kot sta Celostna prometna strategija Mestne občine Ljubljana in Celostna prometna strategija Ljubljanske urbane regije. Bistveni ukrepi prometne in parkirne politike MOL so usmerjeni v spremembo potovalnih navad in uvajanje bolj trajnostnih oblik potovanja: več kolesarjenja, več hoje, večja uporaba javnega potniškega prometa in kolektivnega prevoza.
Med konkretne ukrepe med drugim sodijo uvedba parkirnih con, uvajanje območij s plačljivo parkirnino, ureditev varnih peš površin, izboljšanje kolesarske infrastrukture, širitev mreže sistema Bicikelj, izboljšava javnega potniškega prometa, izgradnja parkirišč po sistemu P+R, spodbujanje souporabe električnih vozil in sopotništva … S tem želijo med drugim doseči, da bi se potreba po parkirnih mestih zmanjšala.
V MOL nudijo številne možnosti za trajnostno naravnano potovanje po mestu, ki lahko nadomesti ali racionalizira uporabo osebnega avtomobila. Več lahko preberete tukaj.

Cenovno ugodne parkirne dovolilnice

Namen je tudi zmanjšati število dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja ter tako omogočiti več prostih parkirnih mest za stanovalce posameznih območij. Stanovalcem nudijo cenovno ugodno pridobitev parkirne dovolilnice, ki omogoča časovno neomejeno parkiranje na javnih površinah, ki so za to določene.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del