Quantcast
Radio1_v_zivo


Vse, ki so se cepili, čez nekaj mesecev čaka TOLE! Podjetji Pfizer in BioNTech zaprosili za odobritev
KORONAVIRUS | 9. 7. 2021 10:04
Pfizer in BioNTech bosta zaprosila za odobritev tretjega, poživitvenega odmerka
Ključne besede:     cepljenje    tretji odmerek    odobritev    imunost    poživitev    zaščita    korona    epidemija    delta    novo
Tretji odmerek v primerjavi s prvima dvema za kar 5 do 10-krat poveča raven protiteles

Imunost proti covidu-19 se po cepljenju s cepivi iz ameriškega podjetja Pfizer in nemškega podjetja BioNTech s časom zmanjšuje, zato bosta podjetji zaprosili za odobritev tretjega odmerka t.i. poživitvenega odmerka.

V podjetjih Pfizer in BioNTech ocenjujejo, da bo tretji odmerek ponudil ustrezno zaščito pred različico delta, zato nameravajo tako v ZDA kot tudi v Evropi in drugih regijah sveta v prihodnjih tednih zaprositi za njegovo odobritev. Pfizer je v četrtek sporočil, da namerava prošnjo za odobritev tretjega odmerka cepiva pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložiti avgusta.

Tretji odmerek primeren v obdobju 6 do 12 mesecev po drugem odmerku

Podjetji menita, da bi bil tretji odmerek njunega cepiva primeren v obdobju 6 do 12 mesecev po drugem odmerku, da se ohrani najvišja raven zaščite, še posebej pri novih različicah, ki so bolj kužne.

Bo tretji odmerek res potreben?

Zaenkrat še ni znano, če bo tretji odmerek zares potreben, zato raziskave glede tega še potekajo. Če bodo znanstveniki ocenili, da se je potrebno cepiti še tretjim odmerkom, potem bosta podjetji odobrili cepljenje.

Tretji odmerek bolj poveča imunost, kot prva dva

Začasni rezultati testiranj, ki še potekajo, namreč kažejo, da tretji odmerek v primerjavi s prvima dvema za kar 5 do 10-krat poveča raven protiteles proti originalnemu sevu novega koronavirusa in proti različici beta, ki so jo prvič potrdili v Južni Afriki.

Podobne rezultate podjetji pričakujeta tudi v primeru različice delta. Obenem sicer že razvijata novo cepivo, posebej prilagojeno tej novi različici, so še sporočili v četrtek.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del