Quantcast
Radio1_v_zivo


Novost pri dopustovanju na Hrvaškem! To so odlične novice za vse, ki se odpravljate tja
KORONAVIRUS | 1. 7. 2021 6:47
Hrvaška je po novem v celoti na zelenem seznamu
Ključne besede:     zeleni seznam    novost    dopust    Hrvaška    epidemija    covid    pogoji    vstop    Slovenija
Hrvaška je v celoti na zelenem seznamu

Vlada je včeraj sprejela spremenjen seznam držav glede na epidemiološke razmere. Od sobote naprej bo na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. 

To pomeni, da pri obisku teh držav pri vračanju nazaj v Slovenijo ni omejitev.

Odlok velja do vključno 11. julija. 

Na zelenem seznamu so se znašle tudi številne administrativne enote v več državah, kar pomeni, da je zelenem seznamu večji del Francije, na oranžnem med drugim ostajata celinski Ile-de-France in Auvergne-Rhone-Alpes. Na zelenem seznamu je po novem tudi več grških regij, med njimi Jonski otoki in Zahodna Grčija. Belgija večinsko ostaja na oranžnem seznamu, na zelenega pa so uvrstili administrativno območje Flandrijo.

Po novem so torej na zelenem seznamu članice EU (schengenskega območja):

- Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Litva, Luksemburg, Finska, Italija, Madžarska, Islandija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija

- Francija (samo posamezne administrativne enote): Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Normandija, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretanja, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur in Korzika ter čezmorski ozemlji Martinique in Mayotte)

- Grčija (samo posamezne administrativne enote): Voreio Aigaio, Notio Aigaio, Kriti, Anatoliki Makedonia, Thraki, Kentriki Makedonia, Ipeiros, Thessalia, Ionia Nisia, Dytiki Ellada, Sterea Ellada in Peloponnisos)

- Nizozemska Groningen in Friesland (NL)

- Norveška (samo posamezne administrativne enote): Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Vestland, Trøndelag in Troms og Finnmark), 

- Švedska (samo posamezne administrativne enote): Stockholm in Mellersta Norrland

Kakšne spremembe nas še čakajo od sobote naprej?

Spremenijo se pogoji vstopa v Slovenijo z območji na rdečem in temno rdečem seznamu. Za zelena in oranžna območja pa ostajajo pogoji nespremenjeni.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu: To pomeni, da morajo ob vstopu predložiti negativni PCR test in se napotiti v deset dnevno karanteno. V karanteno pa ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Oseba, ki prihaja z območja na temno rdečem seznamu: Pri tistih, ki prihajajo iz območij na temno rdečem območju pa je po novem obvezna desetdnevna karantena za vse, ki imajo prebivališče v Sloveniji. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji pa vstopa v državo ne bodo dovolili. Do sobote lahko tujci brez prebivališča v Sloveniji sicer še vstopijo pod podobnimi pogoji kot veljajo za rdeča območja.

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu: Ni treba v karanteno ali predložiti potrdila PCT. Mora pa predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu: Lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni hitri ali PCR test, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del