Quantcast
Radio1_v_zivo


Pomoč mladim
| 30. 6. 2021 9:38
Komunalni prispevek za mlade so znižali za 50 odstotkov
Ključne besede:     Komunalni prispevek    Velenje    mladi    Peter Dermol
Velenje
S finančnimi spodbudami za gradnjo želijo v Velenju spodbujati mlade, da ostanejo v mestu in se ne selijo drugam.

Na pobudo župana Mestne občine Velenje Petra Dermola so svetniki sprejeli Predlog Odloka o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade v velenjski občini. Višina subvencije za posameznega upravičenca bo znašala 50 odstotkov odmerjenega komunalnega prispevka in je omejena na višino 5.000 evrov. Mestna občina Velenje bo za ta namen morala nadomestiti sredstva iz občinskega proračuna v okvirni višini 40.000 evrov letno.

 

Župan Peter Dermol je na podlagi sprejete pobude, ki so jo mladi predstavili na jesenskem generacijskem forumu, predlagal pripravo akta, ki bo mladim omogočil subvencioniranje komunalnega prispevka. Predlagana subvencija predstavlja enkratno denarno pomoč, ki pripada mladim, ki niso stari več kot 35 let, kot spodbuda za reševanje prvega stanovanjskega vprašanja z gradnjo novega stanovanjskega objekta, prizidavo ali rekonstrukcijo obstoječega stanovanjskega objekta na območju občine. Obenem mora upravičenec izpolnjevati tudi pogoj, da je zemljiškoknjižni lastnik zemljišča, na katerem je predvidena gradnja oziroma rekonstrukcija, ali pa ima pravico graditi na podlagi ustanovljene in vknjižene stavbne pravice. Višina subvencije za posameznega upravičenca znaša 50 odstotkov odmerjenega komunalnega prispevka in je omejena na višino 5.000 evrov.


Z zagotavljanjem finančnih spodbud za gradnjo nameravajo na velenjski občini  spodbujati mlade, da svoje stanovanjsko vprašanje rešujejo v mestu Velenje. Zagotavljanje ustreznih možnosti oziroma podpornega okolja za ureditev primernih stanovanjskih razmer ima več pozitivnih vidikov, predvsem v smislu hitrejšega odseljevanja od staršev in prevzemanja različnih vrst odgovornosti v vsakodnevnem življenju in ohranjanja mladih v lokalnem okolju ter njihovi aktivaciji v sferah družbenega življenja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del