Quantcast
Radio1_v_zivo


Bodo Slovenci želeli storiti to? Če se bo posvetovalna skupina strinjala, potem bodo s tem začeli tudi v Sloveniji!
KORONAVIRUS | 30. 6. 2021 6:45
Strokovnjaki odkrili, da mešanje cepiv povzroči boljšo zaščito
Ključne besede:     AstraZeneca    Pfizer    cepljenje    mešanje    raziskava    epidemija    učinkovito    zajezitev    covid    četrti val
Mešanje zdravil AstraZenece in Pfizerja velja za zelo učinkovito, pravijo strokovnjaki z Oxforda

Četrti val se približuje in temu se žal ne bomo mogli izogniti. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je dejala, da ne gre za ''nobeno strašenje,'' pač pa za to, da je bolj nalezljiva delta različice novega koronavirusa med nami in da je pametno, da se pripravimo na novi val.

Zakaj imajo države z višjo precepljenostjo težave z delta različico virusa?


Na to vprašanje je odgovorila, da cepiva pred novo različico ne ščitijo v enaki meri kot pred primarno in alfa različico. Prebivalstvo v teh državah pa hkrati še ni dovolj precepljeno, da bi se lahko širjenje ustavilo, je še pojasnila.

Infektologina Tatjana Lejko Zupanc pa je pohvalila precepljenost zdravnikov
a izrazila kritiko do precepljenosti negovalnega kadra, ki je po njenih besedah precepljen v malo več kot polovici. To so mladi, zdravi, zdravstveni delavci, ki nimajo občutka, da so ogroženi in cepljenja ne jemljejo kot svojo dolžnost do sočloveka in ''ki ne razumejo povsem tega, da si lahko popolnoma zdrav in širiš okužbo.'' 

Mešanje cepiv za boljšo imunost

AstraZeneca in Pfizer krepi imunski odgovor na novi koronavirus
, so pojasnili strokovnjaki v novih raziskavah univerze v Oxfordu. Vodilni profesor pri študiji Matthew Snape z univerze v Oxfordu je izpostavil, da štiritedenski razmik med različnima cepivoma sproži močnejši imunski odziv, kot se pričakuje za dvojni odmerek cepiva AstraZenece/Oxford.

Prvi odmerek AstraZenece, drugi odmerek Pfizer

Raziskovalci z oxfordske univerze so opazili tudi razliko v vrstnem redu odmerkov. Če je oseba prvič cepljena s cepivom AstraZenece in drugič s Pfizerjevim, je imunski odziv večji. V obeh primerih pa je odziv večji kot pri dveh odmerkih AstraZenece.

''Rezultati so nenadomestljiva smernica pri mešanju odmerkov, je pa interval preučenih štirih tednov krajši od intervala od osmih do 12 tednov, ki se navadno upošteva pri cepljenju s cepivom AstraZenece,'' je povedal Matthew Snape.Za Radio Slovenija je spregovoril tudi Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo in dejal, da znanstveni izsledki kažejo, da je kombinacija ne samo mogoča, ampak prinaša tudi vsaj primerljive učinke nastanka protiteles ali celo boljše.

Bomo z dvema različnimi cepivi cepili tudi pri nas?

Štrukelj je dejal, da bo možnost kombiniranja cepiv AstraZence in Pfizerja najbrž ponujena tudi pri nas. Vse je odvisno od posvetovalne skupine za cepljenje. Sam pravi, da bi svetoval takšne kombinacije, saj je precepljenih premalo, hkrati pa dodaja, da ''mora pa biti kombinacija obrazložena z zdravstvenim stanjem posameznika.''

Vsi ki se ne bodo cepili, se bodo zelo verjetno okužili z delta različico

V Odmevih so gostili tudi Romana Jeralo s Kemijskega instituta, ki je dejal, da naj se pripravimo, saj prihaja četrti val. Prihaja indijska različica, ki je veliko bolj nalezljiva in če bo ostal velik del prebivalstva necepljen, potem bodo to plodna tla za hitro širjenje virusa, posledično pa ponovna zaprtja družbe.

Že konec avgusta nas lahko čakajo spremembe, sploh v jeseni, ko se bo delta različica močno razširila. Indijska različica je namreč tako kužna, da kdor se ne bo cepil, se bo zelo verjetno tudi okužil, družba kot celota pa bo za zajezitev potrebovala vsaj 80-odstotno precepljenost, je še dodal Jerala.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del