Quantcast
Radio1_v_zivo


ODLOČENO JE, koliko bodo po novem znašali turistični boni! Novosti tudi glede nočnih lokalov in gostinskih storitev
Slovenija | 18. 6. 2021 6:40
Obratovalni čas za gostince ni več omejen, nočni lokali bodo odprti od polnoči
Ključne besede:     bon    turizem    pomoč    novo    vrednost    covid    epidemija    vlada    novo    nočni lokali    diskoteke    PCT
Nočni lokali in diskoteke bodo obratovali do polnoči

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je na novinarski konferenci dejal, da je vlada sprejela predlog intervencijskega zakona o pomoči gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic pandemije. Intervencijski zakon je primarno osredotočen na področje turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture. Vlada bo zakon podprla z 243,5 milijona evrov, poleg 705 milijonov, ki jih je do zdaj že namenila za ponovni zagon gospodarstva na področju turizma in gostinstva. 

Prvi ukrep: Pomoč za financiranje regresa za letni dopust v vrednosti 1.024 evrov na zaposlenega.

Drugi ukrep: Namenjen industriji srečanj, kjer bo država sofinancirala 80 odstotkov stroškov izpadov zaradi odpovedi ali 60 odstotkov stroškov zaradi omejene izvedbe dejavnosti. To velja za dogodke, organizirane od konca lanskega avgusta do konca letošnjega leta s skupnim proračunom vsaj 10.000 evrov.

Odrasli bodo prejeli bone za 100 evrov, mladoletni za 50 evrov

Še včeraj dopoldne je bilo govora o tem, da bodo boni za odrasle vredni 120 evrov, a so se odločili drugače, je dejal Zajc.

Novi boni so namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja, in sicer na področju turizma, gostinstva, športa in v kulturi. Vsi državljani bodo upravičeni do novih bonov - odrasli jih bodo prejeli v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. 

Do kdaj bodo veljali novi boni? Veljali bodo do konca leta z možnostjo podaljšanja šest mesecev, je navedel Zajc. Podobni bodo lanskim: prenosljivi in deljivi. Vsak ponudnik bo lahko določil najnižjo vrednost uporabe. Do začetka uporabe bo sicer preteklo še nekaj vode; predlog zakona mora sprejeti DZ, nato ministrstvo izvedbeno uredbo.Obratovalni čas za gostince ni več omejen


Obratovalni čas za gostinske lokale ni več omejen, kot je bil do sedaj, ko so bili lokali lahko odprti do 22. ure. Prav tako ni več določena sedeča postrežba, za mizo lahko sedijo več kot štiri osebe, odpravljene so tudi druge omejitve. V veljavnosti ostaja le omejitev glede razdalje med mizami. V javnih poslovnih prostorih je treba še vedno ohranjati razdaljo 10 metrov na posamezno stranko.

Nočni klubi odpirajo svoja vrata

Začeli pa bodo obratovati nočni klubi in diskoteke, ki pa bodo odprti od 5. do 24. ure (do polnoči). Pri vstopu je zahtevan PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

Katere omejitve se še odpravljajo?

- omejitev poslovanja prodajaln na letališčih

- podaljša se rok za plačilo obveznosti za odjavljena vozila

- oprosti se davek za nakup zaščitne opreme

- podaljšana bo možnost podaljšanja koncesijskih pogodb za izkoriščanje mineralnih surovin.

Pogoj obveznega testiranja še vedno velja za: frizerje, kozmetične salone in druge salone, ki nudijo telesno nego. Testiranje velja tudi pri nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, pri storitvah strokovnega usposabljanja in izobraževanja, pri obratovanju igralnic in igralnih salonih, pri sejemski, kongresni, gostinski in nastanitveni dejavnosti ter pri obratovanju nočnih klubov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del