Quantcast
Radio1_v_zivo


Napovedi za konec poletja niso bleščeče! Stroka o tem, kaj nas lahko doleti jeseni ...
KORONAVIRUS | 16. 6. 2021 6:30
''Če se bomo dobro pocepili, nas čaka dobra jesen,'' je dejal direktor NIJZ Milan Krek
Ključne besede:     epidemija    covid    ukrepi    zaostritev    jesen    novi val    cepljenje    zaščita    Poklukar    Krek
Je možno, da dobimo znova jesenski val?

Z včerajšnjim dnem se je epidemija iztekla, kar pa ne pomeni, da se bodo s tem sprostili tudi vsi sprejeti ukrepi, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Svetovalna skupina za covid-19 bo po Vindišarjevih besedah še naprej tedensko spremljala epidemiološko sliko v državi in ocenjevala, kateri ukrepi so potrebni, da ostane položaj pod nadzorom. Za zdaj ne pričakuje večjih sproščanj.

Maske, razkuževanje, razdalje in PCT ostajajo obvezni!

Lahko pride jesenski val

Čeprav je epidemije konec, je virus še vedno prisoten med nami in moramo previdno nadaljevati pot v prihodnost. V mislih moramo imeti, da je prav tako mogoč tudi jesenski val, ki smo ga doživeli lansko leto po dopustih.

Groženj s koronavirusom še ni konec

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi ob robu zasedanja svet EU dejal, da groženj novega koronavirusa še ni konec. 

Edina pot je zadostna precepljenost prebivalstva, saj so dokazali, da je to najpomembnejši zdravstveni ukrep, brez katerega si ne znamo predstavljati prihodnosti. Na tak način se bo obvladalo, da ne izbruhne morebitna delta različica koronavirusa. 

Lahko dobimo novi sev, ki bo bolj variabilen

V začetku tedna pa se je glede epidemije in o tem, kaj nas čaka po koncu poletja razgovoril tudi direktor NIJZ Milan Krek. Dejal je, da se situacija v Sloveniji iz dneva v dan izboljšuje, a naj se preveč ne veselimo konca poletja, saj nas znova lahko preseneti tisto, česar se bojimo..

''Virus ima veliko sposobnost variabilnosti, izredno dobro se prilagaja okolju. Zakaj gre pri nas na bolje? Zaradi cepljenja, dosegli smo točko, kjer cepljenje pomembno vpliva na zaščito prebivalstva. Virus se tako težje širi, ostal bo na tej ravni tudi čez poletje,'' je poudaril in dejal, da jesen ostaja neznanka, a ne izključujejo možnosti, da dobimo novi sev, ki bo bolj variabilen, ali sev, na katerega cepiva ne bi učinkovala. 

''Če se bomo dobro pocepili, nas čaka dobra jesen,'' je še zaključil.

Priporočajo čim več zračenja 

Prav tako se lahko stanje poslabša jeseni zato, ker se bomo več zadrževali v zaprtih prostorih in jih tudi manj zračili. Poskrbimo za več prezračevanja, saj je virus živo bitje, se prilagaja, vsak ukrep, ki ga uvedemo, poskuša zaobiti.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del