Quantcast
Radio1_v_zivo


Vedno več je nepravilno odloženih odpadkov
| 7. 6. 2021 7:51
Nadzor nad nepravilnim odlaganjem odpadkov se nadaljuje
Ključne besede:     Nadzor    odpadki    kazen    Simbio    Aleš Založnik
smeti
Nadzor nad nepravilnim odlaganjem odpadkov bodo ta mesec še poostrili, saj je kršitev vedno več.

Sredi marca so začeli izvajati poostren nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki. Komunalni nadzornik družbe Simbio je do 28. maja opravil 197 terenskih ogledov, pri čemer je izdal 52 opozoril in 4 primere inšpektoratu, ker se situacija tudi pri drugem ogledu ni popravila.

 

Komunalni nadzornik Simbia Aleš Založnik si je 31 kritičnih lokacij, tudi ekoloških otokov, ogledal tudi skupaj z okoljskim inšpektorjem. Ta je izdal 8 opozoril o nedovoljenem ravnanju s komunalnimi odpadki. V vseh primerih, kjer so bila izdana opozorila, bodo naslednjič, če se situacije ne bo popravila, izdali kazni. Fizičnim osebam grozi kazen v višini 100 evrov,  pravnim pa 400 evrov.  

Okoljski inšpektorji so izdali tudi 6 odločb za sanacijo črnih odlagališč ter 5 odločb za vključitev v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki.

 

Aktivnosti v zvezi s poostrenim nadzorom nad nedovoljenim ravnanjem s komunalnimi odpadki se bodo junija še intenzivirale.

 

»Vse, kar želimo, je, da občane opozorimo, da dosledno ločujejo komunalne odpadke in jih prepuščajo v namenske zabojnike. Odlaganje odpadkov ob zabojnike je prepovedano,« je povedal komunalni nadzornik na Simbiu Aleš Založnik in se zahvalil za sodelovanje upravnikom, s pomočjo katerih so na Simbiu v preteklih mesecih pri več objektih preverili, ali prostornine zabojnikov ustrezajo številu uporabnikov. »Če smo ugotovili, da je število stanovalcev, ki odlagajo odpadke na določeno zbirno mesto, preveliko, smo dostavili dodatne zabojnike. V več primerih se je z namestitvijo dodatnih volumnov stanje izboljšalo. Upravnikom in stanovalcem smo posredovali tudi ustrezna navodila, kam sodi kateri odpadek. Če se stanje ob ponovnem preverjanju ne bo izboljšalo, potem sledi skrajen ukrep – globa,« je dodal Založnik.

 

Nedoslednega odlaganja je več pri blokih, vendar pa tudi individualni objekti niso izjema. »Pri hišah opažamo povečan delež bioloških odpadkov v zelenih zabojnikih, zato smo se tu trenutno osredotočili na gospodinjstva, ki so podpisala izjavo o kompostiranju bioloških odpadkov. Preverjamo namreč, ali imajo dejansko urejen kompostnik ali so samo podpisali izjavo, da bi se izognili plačilu storitve ravnanja z bio odpadki v rjavih zabojnikih,« je pojasnil Založnik.

 

Težko je izpostaviti najbolj pogoste kršitve, ker je narobe vse. »Predvsem bi izpostavili kartonsko embalažo, ki sodi skupaj s papirjem na ekološki otok. Embalaža iz kartona je običajno velika, zato jo zložite ali razrežite. Viške kartona lahko predate tudi v zbirnem centru. Tudi kosovni odpadki, torej odpadki večjih dimenzij, ne sodijo v zabojnike pred objektom, ampak na zbirni center – preproge, WC školjke, pohištvo, bela tehnika, vzmetnice ... Ker je v zadnjem letu več dostave hrane, naprošamo uporabnike, da izpraznijo plastično ali kovinsko embalažo, preden jo odložijo v rumen zabojnik,« poudarja Založnik.

 

Ločeno zbiranje odpadkov ni samo zakonodajna zahteva, pač pa tudi skupna odgovornost. S pravilnim ločevanjem pripomoremo k učinkovitejši nadaljnji predelavi odpadkov ter ohranjanju naravnih virov in varčevanju z energijo, saj so lahko odpadki vir sekundarnih surovin in energije.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del