Quantcast
Radio1_v_zivo


OBSOJENA: Toliko let bo dobila Slovenka, ki je svojo novorojenčico leta 2017 dala v vrečo in skrila v omaro
OMG/WTF | 27. 5. 2021 10:40
47-letnico obsodili na 16 mesecev zaporne kazni zaradi povzročitve smrti malomarnosti
Ključne besede:     smrt    obsodba    novorojenček    malomarnost    ženska    mamica    tragedija    šok    Slovenija    uboj
Slika je simbolična

Ljubljansko okrožno sodišče je v sredo obsodilo 47-letnico na 16 mesecev zaporne kazni zaradi povzročitve smrti novorojenčice iz malomarnosti. Zgodilo se je septembra 2017, ko je 47-letnica na domu rodila deklico in po rojstvu ni ustrezno skrbela zanjo. Pred sorodniki je skrivala nosečnost do zadnjega, v tistem času pa naj bi bila v stanju zmanjšane neprištevnosti, kar je vodilo do tega, da je otroka umorila.

Po porodu je novorojenčici sama prerezala popkovino, s čimer ji je povzročila šok zaradi izgube krvi. Nato jo je golo položila na tla in izpostavila podhladitvam, je ob razglasitvi sodbe povedal sodnik Marjan Pogačnik.

V tem času ni poklicala strokovne pomoči, deklico pa dala v plastično vrečo in jo skrila v omaro. Ta je zaradi okoliščin umrla. Čeprav že ima tri otroke, ni v času nosečnosti niti enkrat obiskala ginekologa.

Po porodu je izginila neznano kam, zato so za njo razpisali iskanje in jo našli v sredini letošnjega marca v slabem zdravstvenem stanju. Od takrat je bila v priporu, ta čas pa se ji bo štel v čas prestajanja zaporne kazni.

Kaznivo dejanje je priznala

Obtoženka je kaznivo dejanje priznala, oprostili pa so jo plačila stroškov kazenskega postopka, saj nima osebnih prihodkov in zagotovljene osnovne eksistence. Psihiater je za 47-letnico presodil, da ''je bila v času kaznivega dejanja njena sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana''.

Narok so na predlog zagovornice Ivanke Ločnikar opravili za zaprtimi vrati, ker so govorili o strogo intimnih vprašanjih. 

Za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti je sicer zagrožena zaporna kazen do petih let. Zaradi zmanjšane prištevnosti ter priznanja in obžalovanja dejanja je izrečena kazen ženski na spodnji meji.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del