Quantcast
Radio1_v_zivo


Znano, kaj naj bi povzročilo smrt Slovenke v Bruslju: Beovićeva pa pravi, da jo odločitev Belgije preseneča
KORONAVIRUS | 27. 5. 2021 6:34
Umrla zaradi možganske kapi, po tem, ko je bila cepljena s cepivom Janssen
Ključne besede:     Slovenka    smrt    cepivo    Janssen    Bruselj    Belgija    žena    diplomat    možganska kap    cepljenje
Belgija začasno ustavila cepljenje s cepivom Janssen za mlajše od 41 let

Belgija je za nekaj časa ustavila cepljenje s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, in sicer za vse mlajše od 41 let. To so sprejeli po tem, ko je 21. maja nenadno umrla Slovenka oz. žena slovenskega diplomata v Bruslju, ki je bila mlajša od 40 let. 

Belgijsko zdravstveno ministrstvo je potrdilo, da je umrla zaradi možganske kapi, po tem, ko je bila cepljena s cepivom Janssen.

Nekaj dni pred razvojem prvih simptomov je bila namreč cepljena v okviru skupinskega cepljenja 168 slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov. Cepili so jih 7. maja s cepivom proizvajalca Janssen, ki je v lasti podjetja Johnson & Johnson.

Njeni simptomi so bili: tromboza v kombinaciji z nizko vrednostjo trombocitov, ki kažejo na možno povezavo s cepivom. 

Johnson & Johnson je 20. aprila sporočil, da bodo krvne strdke uvrstili med redke stranske učinke. Podjetje trdi, da med strdki in cepivom niugotovljena jasna vzročna zveza, medtem ko EMA trdi, da so prednosti cepljenja večje od vseh tveganj.

Vlada je v povezavi s tem primerom za mnenje zaprosila
Evropsko agencijo za zdravila (Ema)

Želijo si tudi analize razmerja med koristmi in tveganji pri uporabi tega cepiva, zlasti glede na različne starostne skupine. Čeprav zaenkrat ni mogoče z gotovostjo povezati njene smrti s cepivom, država med čakanjem na odgovor iz previdnosti prekinja cepljenje s cepivom proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let - enaka omejitev v Belgiji že velja za cepivo AstraZenece.

Tako to cepivo kot cepivo proizvajalca AstraZeneca je vektorsko cepivo, pri katerih je EMA kot mogoč redek stranski učinek potrdila pojav krvnih strdkov v kombinaciji s trombocitopenijo.

Beovićeva presenečena nad odločitvijo Belgije

''Če drži, da so se tako odločili zaradi tega nesrečnega primera, je to odločitev na podlagi enega primera, in sicer primera, ki pravzaprav še ni raziskan,'' je v odzivu na TV Slovenija povedala Beovićeva, ki jo odločitev Belgije za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let preseneča, še posebej če temelji na enem nesrečnem primeru.

Meni, da za zdaj ni potrebno, da bi tudi Slovenija kakorkoli spreminjala priporočila glede uporabe tega cepiva. Po njenih ocenah je kljub vsemu še vedno bolj smiselno uporabljati omenjeno cepivo, saj številnim koristi, hkrati pa je treba biti izjemno pozoren na vsak sum na neželeni učinek te vrste.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del