Quantcast
Radio1_v_zivo


Gostince čaka pomembna novost, ki zna biti neprijetna tako za njih, kot za goste! Ob neupoštevanju sledi huda kazen
Slovenija | 14. 5. 2021 6:48
Če gostinec opozori gosta na PCT pogoj in ga ne želi upoštevati, je ta lahko kaznovan
Ključne besede:     PCT    pogoj    gost    gostinec    kazen    kršitev    gostinski obrati    test    preverjanje    globa
PCT pogoj bo od zdaj naprej pomemben za vstop v gostinske lokale!

Na vladni novinarski konferenci so bile predstavljene nove sprostitve v gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih, ki jih je vlada sprejela v sredo. Predstavil jih Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj.

Gostince čaka pomembna novost - PCT POGOJ!

PCT pogoj pomeni, da je gost prebolel covid-19 ali ima negativen izvid testa ali pa je bil cepljen - brez tega vstop v gostilno ne bo mogoč. Odgovornost vseh gostincev je, da vse goste opozorijo na pravila PCT!

*Po vsej Sloveniji je izpolnjevanjem t. i. PCT-pogojev zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti tudi v notranjosti gostinskih obratov.

Gre za pomembno novost in hkrati neprijetnost, ki pa je v tem času nujna, je dejal minister Zajc. PCT pogoj je varovalka za varovanje zdravja gostov, na drugi strani pa varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve kot varne lokacije. 

''Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila dolgotrajna,'' je dodal.

Kaj se zgodi, če gost ne bo želel upoštevati pravila?

Gostinec v tem primeru zavrne postrežbo, gost pa mora zapustiti prostore gostinskega obrata. Gostinec je odgovoren samo, če ne opozori gosta, sicer pa bo za kršitve PCT-pogojev v notranjosti gostinskih lokalov kaznovan gost.

Gostinski obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT je zapisano v odloku. Kar pomeni, da bodo gostinci in hotelirji morali preverjati goste.

''Če nastanejo dodatne težave glede ugotavljanja, ali gost izpolnjuje pogoje ali ne, je za to pristojna policija, ki potem ugotavlja izpolnjevanje pogojev,'' je še pojasnil Zajc.Gostinci morajo preverjati goste

Na ministrstvu za gospodarski razvoj so v odlok zapisali, da so tako ponudniki nastanitvenih in gostinskih storitev pri prijavi gosta v nastanitev oziroma pred postrežbo gosta v notranjosti gostinskega obrata dolžni preverjati dokazila gostov o izpolnjevanju PCT-pogojev in mu šele na podlagi tega omogoči bivanje oziroma konzumiranje hrane in pijače v notranjih prostorih.

Kakšne so kazni za gostince, ki ne izpolnjujejo pogojev?

Kot pravijo v tržnem inšpektoratu, v zakonu o nalezljivih boleznih, je predpisana globa:

- za pravno osebo od 4.000 do 100.000 evrov 

- za samostojnega podjetnika od 2.000 do 50.000 evrov 

- za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe ali s.p.-ja od 400 do 4.000 evrov 

Globe za kršitve vladnih odlokov na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki jih izreka policija, pa znašajo od 400 do 4.000 evrov.

Pri verskih obredih brez PCT-pogoja

Število ljudi v zaprtih prostorih je tukaj omejeno na 50-odstotno zasedenost sedišč, na prostem pa bo lahko največ 50 udeležencev. Ti ne smejo pozabiti na medsebojno razdaljo. Udeleženci ne potrebujejo potrdila o cepljenju, prebolenem covidu ali negativnega izvida.

Od ponedeljka naprej se sprostijo naslednji ukrepi,
ki si jih lahko preveriš TUKAJ!
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del