Quantcast
Radio1_v_zivo


83-letno Slovenko prijavili, ker počne nekaj, kar ne bi smela?! Ob tem te stisne pri srcu
Slovenija | 12. 5. 2021 9:50
Sosedje so prijavili, da nezakonito prodaja zelenjavo
Ključne besede:     prijava    prodajalka    zelenjava    inšpektor    žalostno    Slovenija    zapis    Facebook    Ninna    Kozorog    sosedje    zloba
83-letnico prijavili, da dela na črno (Foto: Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Na Facebooku smo zasledili objavo slovenske zdravnice in humanitarne delavke Ninne Kozorog, ki je zapisala žalostno zgodbo 83-letne Slovenke, pri kateri že več let nakupuje lokalno hrano in kaj se ji je zgodilo. Sosedje so jo namreč prijavili, da na črno prodaja zelenjavo, kar je staro ženičko močno prizadelo, saj nikomur s tem ni hotela slabega.

Ninna se zdaj sprašuje, kam je prišla ta država in zakaj ljudje prijavljajo tiste, ki si tega res ne zaslužijo. Po njenih besedah smo prepisali tekst, ki ga je zapisala na Facebooku:

In tako sem se v nedeljo ustavila pri eni od svojih "prodajalk". Stara je 83 let, na nekaj zaplath vrta goji motovilec zame že zadnjih 8 let, ko sva se dogovorili, da mi ga goji, ker ga sama ne je ... ima nekaj korenčka in ostale jušne zelenjave. Poleti pa iz nekaj sliv skuha marmelado (ki ima zame bistveno preveč sladkorja, ampak - jo imajo pa radi brezdomci ali pa jo podarim kakšnemu starsotniku iz mesta). Navadno "kupim preveč kruha in mleka", pa slučajno imam v avtu celo vrečko testenin, ki jih ne jem, pa čokolado v prahu in zdrob ... in mi naredi uslugo - in vzame, da se mi ne pokvari v avtu.

Vedno "dilava" za ceno - saj jo komaj vedno prepričam, da zaokroži navzgor. Tokrat ni želela nič.

Pravzaprav mi je rekla, da naj ne prihajam več. Ha? Zakaj? 
Nikakor mi ni želela povedati, naj sem še tako silila vanjo. Sedla sem v avto.

V očeh so me zaskelele solze. Kaj sem naredila narobe? Kje in kdaj sem jo prizadela?

Takrat se je sklonila k meni in mi zašepetala, da "je imela obisk".

Obisk? Da. Inšpektorja.

Srce se mi je ustavilo za nekaj sekund. Gospa je doma "bogu-za-levo-nogo", kamor pozimi brez dobrega 4x4 tako ne prideš in kamor sem se navadila, da ne zahajam v jutranji zori, saj preplašim vse srne.

Kako jo je našel inšpektor? Preprosto.

Sosedje so prijavili, da nezakonito prodaja zelenjavo. Da nima prijavljene dejavnosti. Da ne prijavi davčni. Da je to delo na črno. Da je to utaja davkov. Videli so moj (marjanin, jožetov) avtomobil, ki so prihajali. Poslali so slike kot dokaz. Kot so povedali, da si je gospa kupila novo bundo (zanjo je dobesedno vedel inšpektor).

Ni bilo prvič, da sem se ena na ena soočila s tem. Bila pa sem osupla. Gospa je resda dobila opomin (hvala, inšpektor za razum), a za nekoga, kot je Ana, je bil to šok.

Nikakor ne obtožujem inšpektorja, opravljal je le svoje delo ...Se pa sprašujem, kje živim. Vedno sem verjela v dobro - v ljudeh, v stvareh. A v zadnjih mesecih se ta vera maja.

Smo res postali družba "foušije", kjer je človek človeku volk? Kjer se mora Ana, ki s to prodajo zasluži manj kot stane kosilo štiričlanske družine v menzi, bati sosedov? Teh istih levih sosedov, ki imajo vozni park visoko nad slovenskim povprečjem ... teh istih desnih sosedov, pri katerih bohoti ogromna terasa z bazenom ... Mar ne bi bilo bolje, da od Ane kupijo nekaj pridelkov ... ali za njih niso dovolj eko? Imajo oni kaj manj, če ima Ana nekaj evrov več? Evrov, ki si jih želi zaslužiti, ker nikakor ne želi "fehtati".

In po drugi strani - sprašujem tebe, država, kam smo prišli? Ne bi raje lovvili večjih prekrškarjev kot starejše, ki prodajo kozarec kumaric in nekaj glav solate?

Veste - sreča ni nekaj, kar se manjša, če jo deliš - ampak nasprotno. In ne - obleka ne naredi človeka, naredijo ga njegova dejanja. Ko nihče ne gleda.
Zato preden prijavite FURSu Magdo, ki po bloku prodaja ročno pletene nogavice ali pa Marico s kokošjimi jajci - se vprašajte, ali boste za to res bogatejši?

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del