Quantcast
Radio1_v_zivo


Vsi, ki se nameravate cepiti, vam bo tole onemogočeno! Opozarjajo tudi na to, kaj se zgodi s cepljenimi osebami
KORONAVIRUS | 10. 5. 2021 9:43
Cepljeni lahko še vedno širijo okužbe, zato je nošenje zaščitne maske obvezno!
Ključne besede:     cepivo    cepljenje    covid    izbiranje    okužba    zaščita    nasveti    navodila
Vsi, ki se nameravate cepiti, pa ne boste imeli možnosti, da si sami izberete, s katerim cepivom se želite cepiti.

Od danes naprej se bodo proti covidu-19 cepili lahko tudi mlajši od 50 let, še vedno pa bodo imeli prednost starejši in ranljivi.

Na cepljenje se je mogoče prijaviti prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, pa se ni treba znova naročati prek nove aplikacije. Do nedelje dopoldne so ljudje preko tega portala oddali 47.000 prijav na cepljenje.

Izbira cepiva ni možna

Vsi, ki se nameravate cepiti, pa ne boste imeli možnosti, da si sami izberete, s katerim cepivom se želite cepiti. Ljudi se namreč cepi po načelu naključnosti. 

Čeprav nekatere evropske države cepivo AstraZeneca namenjajo starejšim ali moškim, pa je infektologinja Beovićeva prepričana, da podatki o tem, da so neželeni dogodki po cepljenju s cepivom AstraZeneca pogostejši pri mlajših ženskah, niso zanesljivi. S tem cepivom je bila namreč cepljena najbolj številčna skupina, kot so zdravstveni delavci in vsi zaposleni v šolstvu, zato je bilo v tej veliki skupini največ neželenih učinkov.

Začasna zaustavitev dobav cepiva AstraZenece

Evropska komisija medtem ni oddala novih naročil za cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija, saj ne spoštujejo rokov, a ne izključujejo, da ne bo novega naročila v prihodnosti.

Beovićeva pa zatrjuje, da bo z največjo verjetnostjo odmerkov še dovolj za vse, ki morajo biti še drugič cepljeni z AstraZeneco.

AstraZeneca ni za nosečnice, saj je po njenih pojasnilih več podatkov o vplivu cepiva na nosečnico za cepiva mRNA (to sta cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna), za vektorska cepiva pa jih je manj.

Cepljeni lahko še vedno širijo okužbe

Vodja svetovalne skupine za cepljenje poudarja še, da se lahko ljudje okužijo tudi po cepljenju in tako okužbe širijo dalje. Zato še vedno svetujejo nošenje zaščitnih mask, še posebej, če ste v stiku z ranljivejšo osebo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del