Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR! Ne boste se mogli cepiti proti covidu-19, če boste v tem času storili to ...
Uporabna vsebina | 26. 4. 2021 9:52
Ne morete se cepiti istočasno proti covidu-19 in klopnemu meningoencifalitistu (KME)
Ključne besede:     klopnemu meningoencifalitistu (KME)    covid    cepljenje    razmak    priporočanje    cepivo    nasvet
Če ste se cepili proti covidu-19, potem morate za cepljenje proti klopom počakati vsaj 14 dni!

Smo v času, ko so na ''pohodu'' tudi klopi, zato nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v teh dneh znova poziva k previdnosti, zaščiti in predvsem cepljenju proti klopnemu meningoencifalitistu (KME). Slovenija je med najbolj ogroženimi območji, saj se je lani število obolelih znova zvišalo v primerjavi s prejšnjimi leti. Za KME je zbolelo 187 ljudi.

Cepljenje priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki živijo ali se gibljejo na območju, kjer se pojavlja ta bolezen. Pogostosti okužb največ beležijo na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. 

Odrasli, stari 49 let, se proti KME lahko cepijo pri izbranem zdravniku v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). Cepljenje v breme OZZ pripada tudi otrokom, starim tri leta pri izbranem pediatru. Samoplačniško cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je mogoče pri izbranem zdravniku in na območnih enotah NIJZ. 

POZOR: Razmik med cepljenji mora biti vsaj 14 dni!

Če se boste želeli cepiti proti klopnemu meningoencifalitistu (KME) in bili v zelo kratkem času pozvani tudi za cepljenje proti covid-19, potem je treba počakati.

Priporoča se vsaj dvotedenski zamik, in sicer, da se izognete napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov posameznih cepljenjje še pojasnila družinska zdravnica in predsednica Komisije za zdravstveno varstvo odraslih v ZD Ljubljana Tadeja Čerin.

''Astra Zeneca 2.odmerek je 12 tednov po prvem, kar pomeni, da po 14-ih dnevih lahko cepimo s 1.odmerkom KME in ponovno 2.odmerek KME 14 dni po prvem. Moderna ali Pfizer se cepita z 2.odmerkom po 4. oz 3.tednih, torej vas lahko za KME cepimo šele 14 dni po 2.odmerku za Covid, vmes ne , ker bi bilo potrebno prestavljati,'' pa 
se glasi precej zapleteno navodilo, ki ga je za spletni portal zurnal24.si podal družinski zdravnik.

Cepljenja za covid-19 ne prestavljajte

Cepljenja za covid torej ne velja prestavljati, če pa ga že morate (cepljenje posameznikov s hujšo akutno boleznijo z zvišano telesno temperaturo ali z akutnim vnetjem), je prav tako treba prestaviti na poznejši datum, ni pa ga treba prestavljati v primeru, da ima posameznik manjše vnetje in/ali blago povišano temperaturo.

Na NIJZ-ju zagotavljajo, da zaradi tege ne boste pristali na koncu cepilne vrste.

Kako pa kaže s statistiko epidemije pri nas?

V nedeljo smo v Sloveniji ob 1.354 PCR-testih potrdili 191 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je še nekoliko nižji kot dan pred tem in znaša 14,1 odstotka.

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, smo v nedeljo v Sloveniji ob 1.354 PCR-testih opravili še 6.418 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še z bolj zanesljivimi PCR-testi. Trenutno je v državi aktivnih 10.362 primerov okužbe.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del