Quantcast
Radio1_v_zivo


To je kraj, ki vam ga odsvetujejo: Ne hodite sem za prvomajske počitnice ali izlete!
Uporabna vsebina | 23. 4. 2021 12:43
Hrvatje zapirajo številne turistične kapacitete
Ključne besede:     Hrvaška    turizem    počitnice    epidemija    korona    covid    zapiranje    Andrej Šter
Na Hrvaškem je stanje zelo slabo!

Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša pravi, da se razmere po svetu še ne umirjajo in je bolje, da se s potovanji še počaka. Virus je trenutno bolj kot pri nas prisoten na Madžarskem in tudi na Hrvaškem, kjer so razmere trenutno še najbolj zaskrbljujoče. 

''V Italiji in Avstriji je štirinajstdnevna incidenca nekoliko nižja kot pri nas, v Italiji znaša 338, v Avstriji 391. Kar skrbi pri tem je, da se v obeh država R vnovič povečuje, kar nikakor ni spodbuden podatek,'' je še dodala.

Na pot se odpravite dobro poučeni, opozarja Andrej Šter

''Vsakomur, ki se odpravi na pot, svetujemo, da se dobro pouči o razmerah, ki jih tam lahko pričakuje,'' svetuje vodja konzularnega sektorja Andrej Šter. Pomembno je vedeti tako kakšni so pogoji za prečkanje meje in vstop v tretjo državo kot tudi za vrnitev v Slovenijo. 

Prvomajske počitnice na Hrvaško odsvetujejo

Večina Slovencev se za prvomajske počitnice rada odpravi na sosednjo Hrvaško, a tokrat to odsvetujejo. Trenutno je tamkajšnje stanje z epidemijo zelo slabo, njihov zdravstveni sistem je pred velikimi preizkušnjami in to se odraža tudi v tistih delih države, ki so glavni cilj potencialnih slovenskih turistov.

Z izjemo istrske županije so to mesta, kot so Šibenik, Split, tudi Zagreb.

Hrvatje zapirajo številne turistične kapacitete

Na Hrvaškem so morali številne turistične kapacitete že zapreti ali dostop do njih omejiti. Šter je še izpostavil dejstvo, da se morajo ob vrnitvi slovenski državljani, ki so bili tam več kot 48 ur oz. 72 ur v primeru lastnikov nepremičnin, na Hrvaškem testirati. To pomeni stik z njihovim zdravstvenim sistemom, ki je pod velikimi bremeni, kar je treba upoštevati.

Kako je s potovanji v Srbijo?

Kdor se odpravlja v Srbijo in se zanaša na to, da je standardna olajšava dejstvo, ''da sem cepljen ali sem bolezen prebolel,'' se morajo zavedati, da za vstop v Srbijo to ni priznano kot olajšava. V Srbijo vodi opravljen test PCR, je povedal Šter. Države namreč avtonomno določajo vstopne pogoje. 

Po svetu najbolj izstopa Indija, kjer je situacija zelo slaba

Epidemiološka slika je po številnih državah po svetu zelo slaba, a izmed vseh najbolj izstopa Indija. Tam se število okužb povečuje izredno hitro, zdravstveni sistem pa je pred kolapsom.

''Zaradi strahu pred širjenjem virusa so nekatere države že omejile potovanje v, iz in tudi preko Indija, med drugim Indonezija in Kanada. Več omejitev je pričakovati v naslednjih dneh,'' je napovedala Bratuša.

Situacija je takšna, da tisti Slovenci, ki so zdaj v Indiji, bodo tam verjetno še nekaj časa ostali. To velja tudi za osebje na veleposlaništvu in ni še mogoče reči, ali bo to trajalo par tednov, par mesecev ali dlje, kot je bilo v nekaterih južnoameriških državah.

Kaznivo dejanje pri prikrivanju potovanja

''Zelo slabo je, če okoliščine svojega potovanja prikrivamo in če rečemo, da gremo zaradi medicinskega posega čez mejo, v prtljažniku pa imamo dopustniško opremo, na zadnjem sedežu pa tri otroke, ki sprašujejo, kdaj se bodo lahko šli kopat,'' opozarja Šter in dodaja, da je še slabše, če skušamo svoja dokazila prilagoditi ali ponarediti.

''Tako potrdilo vsekakor ne ostane neodkrito in to ni minorni prekršek, ampak je kaznivo dejanje in s tem, ko kdorkoli skuša na ta način prečkati mejo, močno oteži delo služb, ki to nadzorujejo, pa tudi usodo tistih, ki pridejo na isti mejni prehod, ker se mejni postopki poostrijo in njihova intenzivnost se stopnjuje.'' 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del