Quantcast
Radio1_v_zivo


ISKANJE ZAPOSLITVE V ZDA - IZZIV ALI MALA MALICA?
Oglas | 29. 4. 2021 10:18
Z najdeno službo in pridobitvijo ponudbe pa se delo v resnici šele začne
Ključne besede:     delo    služba    Amerika    ponudba    zaposlitev    izziv    prednosti    slabosti    ZDA
Delo v Ameriki - izziv ali mala malica?

''Amerika - obljubljena dežela,'' je rek kateri vsako leto privabi več kot milijon migrantov z željo po novi in boljši priložnosti.

Kako enostavno pa je tako priložnost ustvariti?

Pandemija COVID-19 je imela velik vpliv na naša življenja. Z zaprtji držav so morala tudi številna podjetja zapreti vrata, kar je povzročilo porast brezposelnosti. Več kot leto po začetku pandemije se razmere na trgu dela pomirjajo in brezposelnost upada na stanje pred pandemijo. Ko bo nastopil čas za odprtje mej in potovanj se bo svetovna migracija znova zagnala. ZDA so že leta prednostna destinacija za potencialne migrante.


ZDA so že leta prednostna destinacija za potencialne migrante

Dandanes je potencialne službe najlažje najti na spletu. Uradna vladna stran ZDA (USAJOBS) ali portali t.i. job board-i so najenostavnejša in najhitrejša pot, katerih izbira je velika. Med popularnejšimi so Indeed, ZipRecruiter, LinkedIn, Monster, idr. Preprosto ustvarite profil v katerega se prijavite z vašim email naslovom, naslednji korak je priprava vašega življenjepisa in spremnega pisma v angleškem jeziku.

Spremno pismo je uvodni nagovor, kateri delodajalca prepriča ali se bo posvetil vašemu življenjepisu ali ne. Naslovite ga na točno določeno osebo, v njem izrazite navdušenje in poudarite vaše sposobnosti in lastnosti, za katere verjamete so pomembne za razpisano delovno mesto. Spremnemu pismo vedno priložite življenjepis. Ključni elementi življenjepisa so osebni podatki, izobraževanje, delovne izkušnje, veščine in dodatna usposabljanja ali znanja.


Za virtualni intervju se uporabi videokonferenčno platformo kot sta Zoom ali Webex

Sedaj je čas da začnete brskati.
Ko najdete službo/-e, prilagodite spremno pismo, priložite življenjepis in oddajte vlogo. Ko si delodajalec ogleda vlogo vam portal sporoči. Delodajalce katere bo vaša prijava prepričala, vas bodo kontaktirali in že se lahko začnete pripravljati za virtualni intervju. Poleg nasmeha potrebujete tudi poslovna oblačila, prav tako je priporočljivo izvedeti malo več o podjetju za katerega razgovor imate. Za virtualni intervju se uporabi videokonferenčno platformo kot sta Zoom ali Webex. Na prvem intervjuju vam delodajalec predstavi podjetje in vas vpraša nekaj vprašanj o vaših veščinah, prejšnjih zaposlitvah in znanju - intervju seveda poteka v angleščini. Na podlagi prvega vtisa in vaših odgovorov se odločijo ali vas vabijo na drugi intervju ali ne. Pravila priprave za drugi intervju so ista kot za prvi.

Kaj lahko pričakujete od zadnjega kroga? Če ste prišli tako daleč, vodja zaposlitvenih odborov ali komisija za iskanje ve, da imate prave veščine, sedaj pa želijo še izvedeti ali sovpadate tudi s kulturo podjetja. Tu gre predvsem za ravnotežje; bodite nasmejani in sproščeni a vseeno strokovni, samozavestni a skromni, poudarite vaše prednosti in slabosti, postavljajte in odgovarjajte na vprašanja. Prav tako boste izvedeli več o dinamiki dela, o plači, odgovornostih za delovno mesto, itd.Na prvem intervjuju vam delodajalec predstavi podjetje in vas vpraša nekaj vprašanj o vaših veščinah

Na vrsti je čakanje.
Delodajalci odločitev sprejmejo hitro, a podjetja podajo odločitev na različne načine. Nekatera vas pokličejo z slabo ali dobro novico, nekatera pa za prenašalca raje izberejo tišino. To žal pomeni, da se vaše iskanje nadaljuje. Če vas delodajalec kontaktira in vam sporoči, da si želi nadaljevati pot z vami, lahko službene portale zaprete in podelite veselo novico z družino in prijatelji.

Z najdeno službo in pridobitvijo ponudbe pa se delo v resnici šele začne. Za delo v ZDA namreč potrebujete delovno vizo in dovoljenje. Čeprav je postopek lahko dolgotrajen in boste potrebovali potrpežljivost, vas na koncu čaka uresničitev vaših želja in vaš trud je poplačan.

Žana Stojanovič, dopisnica iz Amerike
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del