Quantcast
Radio1_v_zivo


To je mesec, ko bi lahko odpravili vse omejitve v državi - razen dveh izjem, ki marsikoga spravljajo v slabo voljo
KORONAVIRUS | 23. 4. 2021 6:27
V zeleni fazi še vedno ne bodo smeli obratovati bari in diskoteke
Ključne besede:     konec epidemije    zelena faza    konec maja    junij    covid    prehod    Slovenija
Če bo epidemija še naprej upadala, se nam dobro piše ...

Z današnjim dnem se odpravlja prepoved gibanja med regijami, z jutrišnjim dnem pa se po vsej državi odprejo terase in vrtovi gostilniških obratov. Prav tako se bo možno posluževati turističnih dejavnosti in nastanitev, začele se bodo javne prireditve, vrata bodo odprla gledališča in celo kinematografi.

Počasi se vračamo v normalno stanje, kar pa ne pomeni, da moramo pozabiti na zaščitne maske, varno razdaljo in upoštevanje vseh pravil. Še vedno moramo biti dosledni pri vsem in se držati pravil, da bi kar se da zajezili epidemijo (redno zračimo zaprte prostore, na javnih mestih uporabljamo zaščitno masko, vzdržujemo socialno distanco, umivamo/razkužujemo roke, uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav in o simptomih obveščamo svoje stike).

Da pa epidemija počasi upada, potrjujejo tudi na IJS. Raziskovalec dr. Matjaž Leskovar je na svojem Facebook profilu zapisal, da ''če bomo kljub sproščanju ukrepov uspeli ohraniti padajoči trend, bi lahko postali rumeni v začetku maja.''Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 691

Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 691 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,88, bi lahko to stanje dosegli konec maja.

Ocenjeni datumi sproščanja ukrepov po fazahTrenutno se nahajamo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja.

V rumeno fazo bi lahko prešli že v začetku maja

Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku maja. Na IJS so zapisali, da so uporabili enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije niso upoštevali.

Konec maja in v začetku junija prehod v zeleno fazo?

Če bi konec maja res prešli že v zeleno fazo, bi to pomenilo konec epidemije in odpravo vseh ukrepov, po vsej državi. Kot smo že zapisali zgoraj, na IJS torej pravijo, da bi pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 691 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,88, to res lahko dosegli in imeli manj kot 300 okuženih na dan.

Zelena faza bi sicer res pomenila odpravo vseh omejitev, razen dveh izjem - še vedno ne bi smeli obratovati bari in diskoteke.

''Dokler ne bo precepljenih vsaj 10 % populacije (200.000+ ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj npr. 10 % precepljenost pomeni le 10 % manjši R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2),'' še dodajajo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del