Quantcast
Radio1_v_zivo


V treh regijah bi lahko začeli s TURISTIČNO SEZONO že za prvomajske počitinice! Samo ena regija ostaja rdeča
Slovenija | 21. 4. 2021 9:19
Obalno-kraški regiji kaže najbolje, se je že od včeraj v rumeni fazi
Ključne besede:     prvomajske počitnice    vlada    rumena faza    turizem    april    maj    ukrepi    sproščanje    sezona
Bomo za prvomajske počitnice že lahko obiskali kakšne turistične točke po Sloveniji?

Prebivalci Slovenije se lahko za prvomajske praznike odpravijo čez mejo, a pod pogoji, ki veljajo za posamezno državo, ki jo nameravajo obiskati. Večina se namerava odpraviti na sosednjo Hrvaško, čeprav imajo slabšo epidemiološko sliko, kot je trenutno pri nas.

Za vstop v Slovenijo iz držav, ki so na rdečem seznamu, na katerem je tudi Hrvaška, velja, da je potrebno razen v primeru izjem imeti negativen izvid PCR, ki ni starejši od 48 ur. Mejo lahko prehajajo tudi prebolevniki s potrdilom o okužbi z virusom sars-cov-2, ki ni starejša od šest mesecev in mlajše od 21 dni. Prav tako zadostuje potrdilo o cepljenju, s katerim posameznik dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Bi se lahko naslednji teden odprle turistične dejavnosti?

A ker se stanje pri nas izboljšuje in bi lahko v nekaterih regijah že sproščali ukrepe in zagnali turistično sezono, je prav mogoče, da boste lahko za prvomajske počitnice obiskali kakšno turistično slovensko točko. 

Danes popoldne bo vlada znova pretresala ukrepe in se odločila, kaj bo storila z regijami, ki so v rumeni fazi v naslednjem tednu.

Zaenkrat najbolje kaže obalno-kraški regiji, ki je bila že včeraj ter bo prav zagotovo tudi danes v rumeni fazi. To bi lahko pomenilo, da se naslednji teden tu odprejo tudi turistične kapacitete, saj tako določa vladni semafor za rumeno fazo. 

V pomurski in goriški regiji bi tudi lahko končno zaživel turizem

Blizu rumene faze pa sta še dve regiji, in sicer pomurska ter goriška, s kar 6 oz. 9 odstotki nad mejo. 

Zelo blizu ''porumenitve'' pa so še: podravska, koroška in osrednjeslovenska regija.

Imamo le eno rdečo regijo, in sicer je to primorsko-notranjska, kjer so v zadnjem tednu imeli do 29 okužb na dan. Če bi želeli priti v oranžno fazo, pa morajo imeti manj kot 26 okužb na dan. 

Slaba epidemiološka slika pa je tudi v zasavski regiji, ki je zaradi izbruha okužbe v domu starejših na meji med oranžno in rdečo regijo. Če vlada ne bo upoštevala, da gre za omejen izbruh, se zna zgoditi, da bodo tudi Zasavci počitnice preživeli v zaprti regiji. Med slabšimi je še savinjska regija, ki je še vedno v oranžni fazi in ocenjujejo, da naj ne bi postala rdeča. 

Danes popoldne bo torej znano ali se v rumenih regijah
odprejo turistične nastanitve ali ne.
Upoštevali bodo tudi podatke, ki bodo objavlji danes. 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del