Quantcast
Radio1_v_zivo


Premogovnik Velenje deluje že 146 let
| 20. 4. 2021 12:44
Letos bodo nakopali 3 milijone ton premoga
Ključne besede:     Premogovnik Velenje    premog    odkop    HSE
Premogovnik Velenje
Odkopne zaloge Premogovnika Velenje znašajo 104 milijone ton premoga, kar zadošča do konca obratovanja bloka 6.

Premogovnik Velenje, povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne, je 11. aprila obeležil 146 let delovanja. Kljub trendom po prehodu v nizko- oziroma ogljično nevtralno družbo, ki se nakazujejo tako v svetu kot doma, je še vedno pomemben steber slovenske energetike. Skupaj s Termoelektrarno Šoštanj je tudi v času najhujše epidemije ves čas zagotavljal nemoteno in zanesljivo oskrbo z domačo električno energijo tretjini Slovenije, v sušnih obdobjih tudi več.

11. aprila 1875 je bil prevrtan glavni lignitni sloj, vse od takrat so iz globin Šaleške doline pridobili že več kot 255 milijonov ton premoga. Od začetnih 3.500 ton v letu 1887 se je največji preboj v proizvodnji zgodil v 80. letih minulega stoletja, ko so v jamo postopoma začeli uvajati mehanizirane odkope in drugo sodobno opremo, s katero so presegli odkop 5 milijonov ton premoga v enem letu. Pomembni mejniki v zgodovini Premogovnika so leto 1885, ko se je začelo podzemno pridobivanje premoga, leto 1914, ko so Lappovi nasledniki premogovnik prodali avstrijskemu cesarju, 14 let kasneje je bila zgrajena velenjska termoelektrarna. Leta 1946 je bil ustanovljen Rudnik lignita Velenje kot podjetje za proizvodnjo lignita, devet let kasneje pa je bilo prvič odkopano več kot milijon ton premoga. Leta 1956 je bila zgrajena prva faza šoštanjske termoelektrarne, leta 1987 pa se je začela načrtna ekološka sanacija okolja.

 

Strategija skupine HSE, ki danes proizvede več kot 65 odstotkov vse električne energije v Sloveniji, je, da tudi v prihodnje ostaja ključni steber oskrbe z električno energijo v državi.

 

V letu 2021 je v Premogovniku Velenje predvidena proizvodnja v višini 3,13 milijona ton, na pripravskih deloviščih načrtujejo izdelavo približno 4,9 kilometra novih etažnih prog (od tega 400 metrov stabilnih objektov) ter približno 600 metrov pretesarb.