Quantcast
Radio1_v_zivo


Če se bodo naslednji teden odpirale regije, bo precej drugače! Logarjeva o tem, na kakšen način naj bi se odpiralo
KORONAVIRUS | 19. 4. 2021 13:01
Epidemiološka situacija v državi umirja, sledi odpiranje regij?
Ključne besede:     regija    odpiranje    vlada    epidemija    ukrepi    sproščanje    oranžna faza
Foto: Veronika Rupnik Ženko

Po poročanju STA se epidemiološka situacija v državi umirja in strožji omejitveni ukrepi, ki so veljali od 1. do 11. aprila, kažejo svoje pozitivne učinke. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar dodaja, da bi se po njenih predvidevanjih ti učinki čez teden dni začeli kazati tudi v bolnišnicah, trenutno pa so postelje za covidne bolnike zelo zasedene.

Regije bi se lahko odpirale, a ne za vse

O ukrepih, ki bodo veljali za prihodnji teden se bo vlada odločala v sredo popoldan. Takrat bo jasno ali se omejitev med regijami sprosti in kje. 

Logarjeva je na današnji novinarski konferenci še dejala, da bo do sproščanja prišlo, a ne za vse. Regije, ki bodo v rdeči fazi bodo ostale zaprte. 

Vlada je že ob spremembi semaforja ukrepov napovedala regijski pristop pri sproščanju, a so do sedaj za vso državo veljali ukrepi za rdečo fazo, četudi so nekatere regije po podatkih že ustrezale pogojem za prehod v oranžno fazo.

Oranžna faza bi pomenila naslednja sproščanja

Oranžna faza pomeni tudi sproščanje pouka na fakultetah, a ker prihajajo prvomajski prazniki, bo po besedah Logarjeve ob zdajšnjih trendih do sproščanja na fakultetah verjetno prišlo po praznikih. Vprašanje ostaja bivanje v študentskih domovih, kjer razmišljajo o možnosti samotestiranja študentov.

Trenutno sedemdnevno povprečje okužb na ravni države znaša 785, kar pomeni, da na ravni države ustrezamo pogojem za oranžno fazo, saj je tudi v bolnišnicah hospitaliziranih manj bolnikov od 1.000. 

Obalno-kraška regija najbližje rumeni fazi

Najslabše so razmere na primorsko-notranjskem in savinjskem, ki ustrezata pogojem za rdečo fazo. Stanje v obalno-kraški pa je precej dobro in bi se lahko kaj kmalu obarvalo v rumeno.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del