Quantcast
Radio1_v_zivo


Zaradi tega mora dijakinja na sodišče?! Odvetnik pravi, da je to EN VELIK NESMISEL!
Slovenija | 16. 4. 2021 10:49
Začel se je prvi prekrškovni postopek zoper dijakinjo, ki je protestirala
Ključne besede:     protest    epidemija    sodišče    šolstvo    dijaki    pravice    prekršek    sodnik
Foto: Andrej Petelinšek

Na okrajnem sodišču v Mariboru se je včeraj odvil prvi prekrškovni postopek zoper dijakinjo, ki je v začetku februarja mirno in z upoštevanjem epidemioloških ukrepov pozivala k vrnitvi v šole. Takrat so pozive na zagovor pred sodnika za prekrške prejeli trije mladoletni mariborski dijaki, pet pa jih je prejelo kazen zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih v višini 400 evrov.


Foto: 24ur.com


Odvetnik Dino Bauk, ki brani mladoletne dijake, je predlagal ustavitev postopka. Bauk je na sodišču poudaril, da so dijaki ravnali državotvorno, saj so zahtevali svojo pravico, pravico do šolanja. Ob tem, ko so protestirali, so upoštevali vse epidemiološke ukrepe in kljub temu bili na kaznovani. 


V primeru mladoletnih oseb sodišče lahko izrečejo vzgojni ukrep. "Toda ta ukrep je nesmiseln, ker to so mladoletniki, ki neke dodatne vzgoje ne potrebujejo, prej so lahko zgled komu drugemu me odraslimi," je še dejal odvetnik Bauk. 

V znak podpore dijakinji se je pred mariborskim okrajnim sodiščem zbralo okoli 100 ljudi, dijaki, učitelji, profesorji, ravnatelji, upokojenci in drugi. Med njimi je bil tudi ravnatelj II. Gimnazije Maribor, Ivan Lorenčič, ki je dejal, da je pred sodišče prišel zato, ker je po njegovem mnenju vse skupaj absurdno.

"Z oblastjo, ki se boji svojih otrok in je krivična do njih, je nekaj hudo narobe. Tukaj gre za mlade ljudi, ki so izrazili neko pravico, pravico do šolanja. Vse skupaj je šlo predaleč, škoda."
 je še povedal ravnatelj Lorenčič.


Foto: 24ur.com

Željo po zaustavitvi postopka, je izrazil tudi predsednik Borut Pahor, dijake pa so javno podprli še mariborski župan Saša Arsenović, Dijaška organizacija Slovenije, Sviz, učiteljski zbor mariborske druge gimnazije ter aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov.

Po končanem naroku je dekletu, ko je izstopilo iz stavbe sodišča, množica zaploskala in skandirala v znak podpore. Sodišče zadnje besede zaenkrat še ni izreklo, dejali so, da bodo odločitev še sprejeli, saj morajo pridobiti še dodatne informacije. Kmalu pa bo sledil še zagovor ostalih dveh dijakov. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del