Quantcast
Radio1_v_zivo


V Celju cveti 100 tisoč tulipanov
| 15. 4. 2021 16:03
Ob obletnici treh javnih podjetij so posadili tulipane
Ključne besede:     Helena Kojnik    Simbio    tulipani    Vodovod-kanalizacija. Energetika Celje
tulipani
V Celju so na različnih lokacijah v vsej svoji lepoti zacveteli pisani tulipani.

Helena Kojnik, Simbio
PRENESI DATOTEKO
Podjetja si prizadevajo za čisto okolje v Celju.

Letos mineva 25 let od ustanovitve celjskih javnih podjetij Simbio, Vodovod-kanalizacija in Energetika Celje. Vsem trem javnim podjetjem je skupna skrb za zdravo in čisto okolje ter skrb za zeleno Celje. Zato so ob obletnici v mestu posadili več kot 100.000 tulipanov. Ti že cvetijo na Mariborski cesti pri Planetu Tuš, na Kidričevi cesti in na zelenem pasu v Medlogu.

 

Simbio danes zaposluje 225 ljudi, ki skrbijo za reden odvoz 40.000 ton odpadkov letno iz 12 občin, kjer prebiva 127.000 ljudi. V prvem slovenskem regionalnem centru za ravnanje z odpadki – RCERO Celje z najsodobnejšo tehnologijo obdelujejo odpadke skupaj za četrtino slovenskih občin. Praznijo 65.000 zabojnikov za embalažo, biološke odpadke in mešane komunalne ter zabojnike na ekoloških otokih. Upravljajo tudi s 7 zbirnimi centri za odpadke. Delež ločeno zbranih odpadkov, ki gre na nadaljnjo snovno predelavo, znaša več kot polovico, odloži pa se le še približno 10 odstotkov odpadkov.


V Vodovod-kanalizaciji 92 zaposlenih upravlja z 905 km vodovodnega omrežja in 322 km kanalizacijskega omrežja. Za zagotavljanje zdravstveno ustrezne in kvalitetne pitne vode je na omrežju zgrajenih skupno 215 vodooskrbnih objektov, med katerimi je 7 vodarn.  Za čiščenje odpadne vode skrbijo s 5 čistilnimi napravami. Na javni vodovodni sistem je priključeno 94,9 odstotkov prebivalcev območja, kjer izvajajo javno službo, to so Mestna občina Celje, Vojnik Dobrna in Štore. Na območjih poselitve (aglomeracijah), ki morajo biti opremljena s kanalizacijo, je priključenih na kanalizacijo 90,5 odstotkov prebivalcev. 


Energetika Celje skrbi za konkurenčno oskrbo okolju prijazno toplotno energijo in zemeljskim plinom za več kot 15.000 gospodinjstev Mestni občini Celje oziroma 75 odstotkov gospodinjstev. Upravlja s prvo toplarno za komunalne odpadke v Sloveniji – Toplarno Celje, kjer iz 30.000 ton obdelanih nereciklabilnih odpadkov in blata letno proizvedejo 30.000 MWh toplotne energije in 7000 MWh električne energije. Energetika upravlja tudi s polnilnico za stisnjen zemeljski plin v Celju. Zaposluje 71 ljudi.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del