Quantcast
Radio1_v_zivo


Dve regiji že v črni fazi, ena rdeča: Ko že mislimo, da nam gre na bolje, pa se pokaže resnica ...
KORONAVIRUS | 14. 4. 2021 8:38
Kar 5 regij je v nevarnosti, da preide v rdečo fazo
Ključne besede:     rdeča faza    črna    epidemija    sproščanje    zapiranje    okužbe    naraščanje    vlada    semafor
Bo Slovenija ostala v oranžni fazi ali bo ''padla'' nazaj na rdečo ...

Enajst dnevno zaprtje države naj bi prineslo nekaj izboljšav, a še vedno ne takih, da bi se celotna država obarvala v oranžno ali rumeno barvo. To bi pomenilo, da se sprosti kar nekaj ukrepov, med drugimi tudi terase in vrtovi gostiln, ki jih prebivalci Slovenije že težko čakajo. Pa vendar je epidemiološka slika v nekaterih regijah še vedno precej slaba. Večina regij, ki so uradno še oranžne barve, je na meji z rdečo. 

V črni fazi sta Savinjska in Primorsko-notranjska regija, v rdeči pa jugovzhodna regija

Vlada bo ta teden znova pretresala ukrepe in se na podlagi vladnega semaforja odločala, kje jih sprostiti in kje ne. Jugovzhodna regija si je pred 11-dnevnim zaprtjem opomogla in bila že v rumeni fazi, zdaj pa je znova skočila nazaj na rdečo.

Po trenutnem stanju bi tako morali v savinjski in primorsko-notranjski regiji zapreti:

- vse nenujne trgovine

- omejiti gibanje v nočnem času

- zapreti šole - z izjemo prve triade, odprti bi ostali tudi vrtci

Kar 5 regij je še v nevarnosti, da preide v rdečo fazo

Osrednjeslovenska regija se je za decimalko izognila rdeči fazi, saj je meja v zadnjih sedmih dneh za oranžno fazo povprečno 268 okužb, oni pa jih imajo 267,9. 

Zasavka regija je 3 odstotke pod mejo in jo lahko v rdečo fazo spravi samo ena okužba več.

Posavska in gorenjska regija sta le 4 odstotke pod mejo za rdečo fazo, koroška pa kar 8. Po tem lahko sklepamo, da je kar 5 regij v veliki nevarnosti, da preide znova v rdečo fazo.

V 4 regijah bi se lahko odprle terase in vrtovi lokalovV obalno-kraški, goriški, posavski in pomurski regiji pa se lahko veselijo morebitnega sproščanja, saj se trenutno nahajajo v oranžni fazi. 

Če bi vlada zanje sprostila ukrepe, bi to pomenilo:

- odprtje vseh trgovin 

- odprtje vseh gostinskih vrtov in teras

- ukinitev prepovedi gibanja med regijami

Če bi sprostitev veljala le za te regije, bi bilo sicer omogočeno prosto gibanje le med goriško in obalno-kraško regijo, saj bi bile druge okoliške regije rdeče.

Bo celotna Slovenija oranžna ali rdeča?

Težko je napovedati, v kakšnem stanju bo Slovenija jutri ali čez dva dni. Če bi vlada zanje sprostila ukrepe, tako kot velja za oranžno fazo, bi to pomenilo odprtje vseh trgovin in gostinskih vrtov in teras ter ukinitev prepovedi gibanja med regijami. Če bi sprostitev veljala le za te regije, bi bilo sicer omogočeno prosto gibanje le med goriško in obalno-kraško regijo, saj bi bile druge okoliške regije rdeče.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del