Quantcast
Radio1_v_zivo


Prvi del čistilne akcije že to soboto
| 14. 4. 2021 7:46
Akcija v smeri ozaveščanja
Ključne besede:     Maribor    smeti    akcija
 MOM organizira akcijo v okviru projekta Izboljšajmo Maribor.
MOM organizira akcijo v okviru projekta Izboljšajmo Maribor.

To in prihodnjo soboto bo v Mariboru potekala velika čistilna akcija Moji odpadki - moja skrb. Mariborska občina, ki želi z akcijo ozaveščati o sprejemanju odgovornosti za svoje odpadke, upa, da se bo ekipam občinskih podjetij, združenih v Javni holding Maribor, pri čiščenju okolja pridružilo čim več občanov in iz narave odstranilo čim več smeti. 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je na  tiskovni konferenci uvodoma pojasnil, da je tovrstna akcija običajno potekala v marcu, ko je dan zemlje in vode. »Letošnja akcija je bolj v smeri ozaveščanja, želim da vključimo čim več meščanov in otrok, da se zavedamo, da so smeti v resnici naše. Mnogi napori gredo na občini v smeri tega, da bi na smeti vplivali že pri samem nakupu v trgovini,« je dejal župan.

Akciji se vključno s številnimi zunanjimi partnerji pridružuje tudi Javni holding Maribor. »Močno vplivamo na kakovost življenja v našem mestu. V ospredje delovanja postavljamo varovanje okolja, osveščanje javnosti in ravnanje z odpadki. Marprom denimo posodablja svojo floto z okolju prijaznimi vozili, Energetika načrtuje center za toplotni izkoristek odpadkov, Vodovod podpira projekte in dejavnosti za zaščito vode, Pogrebno podjetje spodbuja k okolju prijaznemu izkazovanju spomina umrlim, Nigrad in Snaga pa sta zaradi temeljnih dejavnosti tako  glavna motorja te akcije,« je pojasnila Lidija Pliberšekdirektorica Javnega holdinga Maribor.

Irena Bartok iz Snage pravi, da je  akcija namenjena predvsem zbiranju drobnih odpadkov, od embalaže, papirja, steklenic, pa vse do zaščitnih mask, ki v letu epidemije koronavirusa predstavljajo vse večji ekološki problem. V primeru, da udeleženci akcije odkrijejo nahajališča večjih kosovnih ali gradbenih odpadkov ter nevarnih odpadkov, naj te pustijo na najdišču, o lokaciji pa obvestijo mestne četrti oziroma krajevne skupnosti ali mestno inšpekcijo.

MOM organizira akcijo v okviru projekta Izboljšajmo Maribor, potekala pa bo v dveh terminih, in sicer na desnem bregu 17. aprila, na levem pa naslednjo soboto, 24. aprila. Akcija bo potekala ob vsakem vremenu. V vsaki mestni četrti bo vzpostavljenih nekaj zbirnih mest za odlaganje odpadkov ter eno mesto za odlaganje zelenega obreza. 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del