Quantcast
Radio1_v_zivo


Zgodbe resničnih junakov! Osvoji 30-letno naročnino na Slovenske novice
Nagrajujemo | 30. 4. 2021 14:02
Ekipa Radia 1 in novinarji Slovenskih novic vas bodo obiskali in vaša zgodba se bo slišala v etru Radia 1 in brala na straneh Slovenskih novic.
Ključne besede:     Slovenske novice    naročnina    nagrada    resnični junaki    zgodbe
Osvoji kar 30-letno naročnino na Slovenske novice!


Slovenske novice letos praznujejo že 30-letnico izhajanja. Najbolj bran slovenski dnevni časopis tako že tri desetletja pripoveduje naše zgodbe, zgodbe resničnega življenja. In veselemu praznovanju se pridružuje tudi ekipa Radia 1.

Voditelja popoldanskega programa KinG, Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič, se bosta spomnila najbolj odmevnih zgodb, ki so zaznamovale 30 let Slovenskih novic. Skupaj z novinarji Slovenskih novic smo izbrali pet zelo zanimivih zgodb, na katere ste morda že skoraj pozabili, so pa bile ob svojem nastanku zelo opazne in se jih boste z malo pomoči prav gotovo spomnili. Vaša naloga pa bo, da nam na 051 300 300 pošljete SMS-sporočilo, katerega leta mislite, da se je to zgodilo. Voditelja bosta pomagala tudi z glasbo iz tega leta, da bo odkrivanje lažje in še malo bolj nostalgično.

To pa še ni vse. Slovenske novice že 30 let prinašajo zgodbe resničnih junakov iz naše soseščine. Tem zgodbam iz tedna v teden radi prisluhnemo tudi na Radiu 1. In prepričani smo, da tudi vi poznate zgodbo kakšnega junaka iz vaše okolice, ki bi si zaslužila pozornost. Ali pa se je kaj nenavadnega ali zanimivega zgodilo kar vam samim? Radio 1 in Slovenske novice vas vabimo, da zgodbo delite z nami. Zapišite jo v zgornjo prijavnico in morda boste prav vi ali pa vaš sosed že prihodnji teden v etru Radia 1 in na straneh Slovenskih novic.

In ne samo, da bo o vas poslušala in brala vsa Slovenija. Nekoga čaka še sanjska nagrada. Kaj pravite na naročnino za najbolj bran slovenski dnevni časopis? Za kar 30 let? Ker Slovenske novice 14. maja praznujejo že 30 let izhajanja, bomo prav na ta dan izžrebali nagrado – naročnino za Slovenske novice za 30 let! Pomislite, koliko dobrih zgodb, zabave in branja vas čaka!

Prav v tednu, ko Slovenske novice praznujejo svoj 30. rojstni dan, pa bo ekipa najbolj poslušanega jutranjega radijskega programa v Sloveniji, Denis Avdić showa, vaše zgodbe, ki jih boste poslali, skrbno prebrala. In Denis, Jana, Miha in Anja so se odločili, da bodo z vami vsak dan v tem tednu delili eno izmed najbolj zanimivih. To je priložnost za zgodbe resničnih junakov iz vaše soseščine, za nenavadne dogodke ali naključja, ki so se vam zgodila.

Ekipa Radia 1 in novinarji Slovenskih novic vas bodo obiskali in vaša zgodba se bo slišala v etru Radia 1 in brala na straneh Slovenskih novic.

30 let Slovenskih novic – od 1. do 14. maja na Radiu 1!

Spodaj si preberi ZGODBE RESNIČNIH JUNAKOV, ki te ne bodo pustile ravnodušne!

Zgodba št. 5: Mamico je rešil pred zadušitvijo


Jože je vesel, če lahko pomaga sočloveku v težavah (Foto: Mojca Marot)

Poljčančan Jože Vantur je na bencinski črpalki v Celju opazil žensko, ki je v avtu nemočno hlastala za zrakom in vedel je, da ji mora pomagati. Opazil je tudi to, da ima na zadnjem sedežu otroški sedež in pomislil, da gre najverjetneje za mlado mamico.

»Noge je imela delno še v avtu, delno zunaj njega in je hlastala za zrakom. V obraz je bila že vsa pomodrela, zato sem vedel, da potrebuje pomoč,« nam je dejal. Izkazalo se je, da je težko dihala tudi zaradi zaprtega nosu, saj je imela v njem polipe. Takoj je poklical na 112 in operater ga je prosil, da ostane z njim na zvezi. Mamica je bila predvsem v veliki paniki, šoku, prav zaradi tega, ker ni mogla dihati, zato jo je skušal pomiriti in jo pospremil tudi do sanitarij.

»Čeprav njeno življenje ni bilo ravno ogroženo, sem bil vseeno pomirjen, da sem ji pomagal,« je opisal dogodek Jože, ki se najraje ne bi izpostavil, če ne bi želel s tem primerom opozoriti predvsem na to, da ljudje postajaj(m)o kar preveč brezbrižni do tega, kaj se dogaja v naši okolici.

»Vam povem, da so ljudje ves čas, ko sem bil ob ženski, ki se je dušila, šlo je za hiperventilacijo, hodili mimo, za to, kaj se dogaja z njo, pa se nihče ni zmenil. Zato sem ostal z njo vse do prihoda reševalcev,« je dejal Jože, ki si želi, da ljudje ne bi vedno pogledali stran, ampak priskočili na pomoč ter pomagali ljudem v stiski.

Zgodba št. 4: Pogumna neplavalka rešila utapljajočega se najstnika


Renata s svojimi tremi otroki (Foto: Osebni arhiv)

Renata Horvat iz Petišovcev pri Lendavi je 24. julija 2018 na plaži v italijanski Anconi zaslišala krike utapljajoče se osebe. Čeprav ne zna dobro plavati, je brez pomisleka stekla v vodo in rešila 17-letnega fanta. Danes se dogodka spominja, kot bi bilo včeraj, dopusta, ki ga je s svojimi tremi otroki, takrat starimi šest, osem in enajst let, preživljala v Anconi, ne bo pozabila. Ko je najstnika zgrabila za lase in zvlekla na obalo, so bili nanjo vsi ponosni, zlasti njeni trije otroci, ki se danes še bolj zavedajo, kaj je njihova mama storila tistega dne.

»Med igro z otroki na plaži, kjer je bila tudi prijateljica s svojimi otroki, sem zaslišala krik. Prihajal je iz vode, zato sem tekla v morje – takrat nisem razmišljala, da ne znam plavati, samo da pomagam, če se da. Utapljal se je mlad fant, ki očitno tudi ni znal plavati. Zgrabila sem ga za lase, vlekla na obalo, medtem pa kričala, naj mi kdo pomaga. Na pomoč mi je priskočil še en kopalec, prav tako iz tujine. Pozneje sem izvedela, da je bil Turek. Ko je slišal klice na pomoč in videl paniko, ki je zavladala na plaži Palombina, je pritekel tudi reševalec iz vode in fanta smo začeli masirati ter oživljati, dokler ni začel bruhati vode.«

Vmes je nekdo poklical medicinsko pomoč in šele takrat si je oddahnila, saj so mladeniča s helikopterjem nemudoma odpeljali v bolnišnico, a glavno je bilo opravljeno že na plaži.

»Večina znancev in prijateljev je bila ponosna name, so pa bili tudi posamezniki, ki so po družabnih omrežjih drugače razmišljali. To me ne boli, glavno je, da sem lahko fantu pomagala,« dodaja Renata.

Renatina želja je, da bi še kdaj srečala fanta, ki ga je rešila, da bi ga spoznala in se prepričala, da je z njim vse dobro. Doslej se ji želja ni izpolnila, a kdo ve, kaj bo prinesla prihodnost.

Zgodba št. 3: Zavetnica štepanjskih mačk - skrb za njih ji je ''požrlo'' veliko prihrankov in regresov


Zlata je vse svoje prihranke dala za potepuške mačke (Foto: Dejan Javornik)

Zlata Prah je postala prava zaščitnica štepanjskih mačk, ko je nekoč pri nekem smetnjaku našla tri zapuščene mačje mladičke. Ker ni natančno vedela,
kaj naj z njimi stori, ji je soseda svetovala, naj jih odnese na drug konec naselja v garaže, kjer se že zadržujejo še druge potepuške mačke. V dobri veri jih je odnesla tja, a mucki niso preživeli. Dogodek jo je močno vznemiril in spodbudil k temu, da je pomagala še ostalih neudomačenim mačkam. Za to je porabila ogromno svojih prihrankov, saj jim je vsak dan kuhala enormne količine riža in testenin, da bi jih nahranila.

Pri mesarju si je za nameček še izposlovala cenejše meso, v ribarnici pa ribe. Na to pa je naletala na oviro, saj so se mačke začele množično razmnoževati in jih je bilo še več.  Kmalu so šli vsi njeni regresi za sterilizacije teh mačk in ugotovila je, da ne more ne sebi, niti družini več ničesar privoščiti - niti oditi na oddih na morje.

In se spomnila prelomnega leta 2005, ko se je povezala z Gmajnicami: za sterilizacijo ji ni bilo treba več plačevati iz lastnega žepa, dobila pa je tudi živolovko. »Če ne bi bilo Gmajnic, bi bila v Štepanjskem naselju resnična katastrofa!« je prepričana.

Tudi zato je brezdomnih mačk danes na tem območju le še 17 in ne več 200, pa še to so predvsem ostarele živali. Njihova zavetnica bo poskrbela, da jih že kmalu ne bo več. Zanimiv paradoks, pa čeprav v sozvočju z njenim prepričanjem, da morajo biti mačke udomačene.

Zgodba št. 2: Po smrti hčerke pomaga drugim otrokom


Sašo s pokojno hčerko Klavdijo (Foto: Osebni arhiv)

Sašu Kavašu, se je leta 2009 rodila hčerka Klavdija, ki ni dočakala niti šestega rojstnega dne, saj se je zapletlo že pri rojstvu, ker je imela v krvi premalo kisika. Imela je prirojeno srčno napako, zato so jo še isti dan premestili v ljubljanski klinični center, kjer je po dobrem mesecu dočakala prvo operacijo. V petih letih in pol pa je deklica prestala pet operacij na odprtem srcu.

Leta 2015 je po, kot meni oče, prepozni napotitvi na operacijo umrla po pooperativnih zapletih v bolnišnici v Izraelu. Zaradi tega je tudi sprožil tožbo zaradi odškodninske odgovornosti, vendar je sodišče odločilo, da zdravniške napake ni bilo. Še pred smrtjo deklice se je razšel z ženo, mamo male Klavdije, kasneje pa je tudi sam potreboval pomoč psihiatra, saj ni vedel več, kako naprej. In tako se je namesto žalovanja v nedogled odločil, da pomaga staršem, ki imajo bolne otroke in potrebujejo zdravljenje v tujini, za kar pa potrebujejo ogromne količine denarja. 

Ustanovil je društvo Zvezdni otroci Slovenije, ki z zbiranjem donacij pomaga tem staršem. Tisti, ki doživljajo ali so doživeli smrt svojega otroka, zelo dobro vedo, da je to izgubo težko preživeti, pozabiti.

»Svojemu otroku nisem mogel pomagati, zato sem se odločil, da bom s svojimi izkušnjami pomagal drugim otrokom,« je povedal Sašo.

Zgodba št. 1: Z mini savno rešil čebelico Olgo


Daniel in partnerka Tina, ki sta rešila čebelico Olgo (Foto: Dejan Javornik)

Daniel Iliev s Koroške Bele ni čebelar, čebele so mu pa zelo pri srcu in veliko ve o njih. Njegov odnos do teh pridnih žuželk je najbrž povezan tudi z medom, ki ga neznansko obožuje. Spomnimo se, da so v drugi polovici aprila toplim po­ mladanskim dnevom sledili ledeno mrzli zimski.

In tudi na Koroški Beli je tisto jutro zmrzovalo in je neka čebelica tvegala. Daniel jo je zagledal na tleh svojega balkona in skelnil, da ji vrne v življenje. Čebelica je bila negibna in večina ljudi bi jo hladnokrvno preskočila, ampak ne Daniel.

»To je vendarle žival, ki dela za nas, pa saj tudi mene ne bi bilo …«

Sklonil se je, nalahno prijel to čebelico, jo položil v dlan in jo prav pazljivo odnesel v kuhinjo. Tam ji je pripravil prav posebno kopel, neka­kšno miniaturno savno. V skodelico je do vrha natočil vročo vodo, položil papirna­to servieto, nanjo pa otrplo čebelo. Po 20-ih minutah je začela premikati nožice, v samem finalu pa je še zakrilila. Za moč in hitrejše okrevanje ji je dal še nekaj vode in sladkorja. To je bil obenem tudi trenu­tek, ko je njegova partnerica Tina vzkliknila, da jo morata poimenovati. »Olga bo!« je sklenila.

Čebelica Olga je naslednje štiri ure preživela na njihovi orhideji na okenski polici, nato je odletela tja, od koder je prišla.Slovenske novice letos praznujejo 30 let! Prvič so izšle 14. maja v prelomnem letu 1991. V ospredje so postavile resnične junake navadnih življenj iz lokalnega okolja. Brez olepšav, a z mnogo sočutja in razumevanja za prikrite resnice o človeški nravi. Slovenske novice so bile tiste, ki so povzdignile malega državljana, da je postal končno slišan. So tudi sinonim za slovensko dobrodelnost, saj so s Skladom Ivana Krambergerja razdelili že skoraj milijon evrov ter pomagali gmotno, zdravstveno in kako drugače ogroženim državljanom v stiski.

Slovenske novice so najbolj bran slovenski dnevni časopis, nepogrešljiv za več sto tisoč Slovencev, svoje zgodbe delijo tudi na spletni strani www.slovenskenovice.si.

30-letnico zaznamujejo že vse leto, aprila pa so izdali tudi posebno pesem Slovenskih novic, ki jo lahko slišite v zgornjem videu ali na tej povezavi!

Pravila za sodelovanje
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del