Quantcast
Radio1_v_zivo


Je 11 dnevno zaprtje države delovalo?! Ena regija bo morda kmalu celo zelena
KORONAVIRUS | 12. 4. 2021 10:50
Epidemija stagnira, sprostilo se je nekaj ukrepov - odpravili policijsko uro!
Ključne besede:     april    sproščanje    ukrepi    novo    zmanjšanje    ukinitev policijske ure    epidemija
11-dnevni lockdown je malce zmanjšal okužbe

V nedeljo smo v Sloveniji ob opravljenih 1.484 PCR-testih potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 19,3 odstotka opravljenih testov. Dan pred tem je bil delež pozitivnih testov nižji, znašal je 19,1 odstotka.

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, so včeraj ob 1.484 PCR-testih opravili še 5.850 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še z bolj zanesljivimi PCR-testi. Trenutno je v državi aktivnih 13.819 primerov okužbe. Podatke o številu hospitaliziranih in umrlih covidnih bolnikov še čakamo.

Smo v oranžni fazi

To pomeni, da je število obolelih za covidom v bolnišnicah in sedemdnevno povprečje okužb nižje od 1.000. A se je vlada odločila, da bodo ta teden še veljali ukrepi za rdečo fazo, saj se ob sprostitvi po 11-dnevnem lockdownu pričakuje porast okužb.

Epidemija trenutno stagnira

Na Institut Jožef Stefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, so ugotovili, da se je epidemija zaradi ukrepov in zapiranja države upočasnila in trenutno ne raste več. Reprodukcijsko število ocenjujejo na R=1,0, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na eno osebo.

Policijske ure je konec, odprte izobraževalne ustanove in trgovine

Po strožjem zaprtju države zaradi omejevanja epidemije bolezni covid-19 z današnjim dnem veljajo nekoliko manj strogi ukrepi, ki po prenovljenem vladnem semaforju spadajo v rdečo fazo. Razglašena epidemija je podaljšana še za 30 dni, omejitev med regijami ostaja.

Od danes naprej se sproščajo naslednji ukrepi:

- odpravljeno je omejitev gibanja ponoči

- uporaba maske na odprtih javnih krajih oz. prostorih je obvezna le, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra

- odprli so se vrtci in šole, večina trgovin in številne storitvene dejavnosti

Bo Obalno-kraška regija končno zelena?

Trenutno so najboljše razmere v obalno-kraški regiji, ki je prav na meji rumene faze in v padajočem trendu, kar pomeni, da bi danes lahko izpolnila pogoje za zeleno fazo. Sorazmerno dobre so razmere še v pomurski in posavski regiji.

Primorsko-notranjska in savinjska sta že v rdeči fazi, primorsko-notranjska se celo približuje črni fazi.

Tri oz. štiri regije pa so blizu prehodu v rdečo regijo, in sicer osrednjeslovenska, jugovzhodna in zasavska regija, blizu meje je tudi goriška, a je tam število novih okužb v upadu.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del