Quantcast
Radio1_v_zivo


V te TRI države po novem spet lahko potujete! Številke 1 boste še kako veseli! Se ukinja tudi policijska ura?
KORONAVIRUS | 9. 4. 2021 10:33
Vlada danes ponovno odloča o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden.
Ključne besede:     koronavirus    ukrepi    vlada    policijska    ura    potovanje    Hrvaška    šolarji
Kam bomo lahko spet potovali?

V nedeljo se končuje 11 – dnevno zaprtje javnega življenje v Sloveniji, zato bo vlada danes ponovno odločala o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden. Po zaenkrat še neuradnih informacijah naj bi veljali podobni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa kot pred velikonočnimi prazniki.


Bo policijska ura z naslednjim tednom odpravljena?

Hojs je za Televizijo Slovenija napovedal možnost odprave omejitve gibanja v nočnem času. Ocenjuje, da omejitev, ki jo je predlagala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, ni smiselna, saj ukrepa, po katerem bi se v nočnem času lahko gibale skupine iz istega gospodinjstva, ne bi bilo mogoče nadzirati.

Zato bo notranje ministrstvo vladi predlagalo ukinitev ukrepa in Hojs pričakuje, da bo predlog tudi sprejet. To bi pomenilo, da bi se en najdaljših ukrepov pri nas (policijska ura), končno odpravil in bi se ponoči spet lahko svobodno gibali.Foto:Siol


Šolarji se vračajo v šolske klopi

Prihodnji teden se v šolske klopi vračajo učenci, v vrtcih pa bo organizirano varstvo za najmlajše. To je vlada potrdila že v četrtek. Glede testiranja šolarjev na koronavirus pa se je strokovna skupina usklajevala tudi s šolstvom. Simona Kustec je napovedala tudi težnjo po sproščanju ukrepov na področju športa.

Povedala je, da je že na mizi predlog, da se omogočijo tekmovanja tudi na nacionalni ravni in se sprosti rekreativna vadba.

 

Kam bomo po novem lahko potovali?

Ustavno sodišče je začasno zadržalo vladno prepoved potovanj v tujino. Prepoved potovanja v države ali regije na rdečem seznamu je namreč veljala za vse, razen za osebe, ki so prebolele covid-19 ali so že bilje cepljene proti tej bolezni.

Pobudniki ustavne presoje zatrjujejo, da gre za nesorazmeren ukrep in da bi se cilje dalo doseči z milejšimi ukrepi. Ustavno sodišče je njihove pobude sprejelo in v sklepu ugotovilo, da so škodljive posledice, ki bi jih lahko povzročilo izvrševanje izpodbijane določbe ob njeni morebitni protiustavnosti, hujše od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravja, ki bi jih lahko povzročilo začasno zadržanje izvrševanja te določbe ob njeni morebitni ustavni skladnosti.

Presodili so, da je pravica do svobode gibanja tako osnovna človekova pravica, da vanjo ni mogoče posegati lahkomiselno in brez pravih argumentov, kot se dogaja sedaj.

To pomeni, da so državne meje spet odprte – če želite ali pa zaradi obveznosti morate, zdaj lahko potujete v naslednje sosednje države:

  1. Hrvaška
  2. Italija
  3. Avstrija

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del