Quantcast
Radio1_v_zivo


Na priljubljenem slovenskem turističnem kraju naj bi obiskovalcem PREPOVEDALI nekaj, česar se ne veselijo
Slovenija | 7. 4. 2021 8:43
Prepoved kopanja na treh kilometrih, prepoved supanja, velikih napihljivih blazin ...
Ključne besede:     Bohinj    jezero    prepoved    kopanje    turizem    plavanje    dopust    izlet    obiskovalci
Se obetajo spremembe pri obisku Bohinjskega jezera?

Po poročanju spletnega portala MMC na območju Bohinja iščejo rešitve za vse večji pritisk na jezero, zato so med ukrepi tudi načrtovana prepoved prostega kopanja na najbolj ogroženih delih obale, zaradi zaščite habitatov v pristaniščih zaradi varnosti in na območju cerkve sv. Janeza Krstnika zaradi vedute. Namen strategije je ohraniti prvinskost in značaj Bohinjskega jezera kot visokogorskega jezera. 

Prebivalci ne zdržijo več

Traven je še dodal, da so v zadnjih letih ob veliki rasti turizma prebivalci in lastniki večkrat opozorili, da tako ne gre več naprej. Poudarili so, da je okoli jezera polno plastike, odpadkov in pasjih iztrebkov, v trgovini so dolge vrste, ob jezeru pa težko najdejo prostor za brisačo.

Vnos krem kopalcev vpliva na kakovost vode

Vnos krem kopalcev in tujerodnih vrst prek plovil in druge kopalne opreme ter hrup in uriniranje pa predstavljajo tveganje za jezerski ekosistem in kakovost vode.Prepoved kopanja na treh kilometrih

''Jezero ima 12 kilometrov obsega in če kopanje prepovemo na treh kilometrih, mislim, da bo še vedno vsak našel kotiček zase,'' je dejal predsednik Krajevne skupnosti Stara Fužina - Studor, Bojan Traven.

S pravili je treba vzgajati obiskovalce

V Bohinju si že več let prizadevajo za zaščito jezera, spreminjanje miselnosti in ozaveščanje obiskovalcev. Krepijo javni prevoz in omrežje kolesarskih poti, da bi območje jezera razbremenili pločevine. Pred leti so z območja umaknili tudi koše za smeti in ljudje zdaj počasi začenjajo razumeti, da je treba tako kot v hribih, smeti odnesti s seboj. 

Poudaril je, da strategija ni usmerjena v prepovedovanje dejavnosti, temveč le v njihovo urejanje. Nekateri ob jezeru iščejo mir in sprostitev, drugi želijo uživati v družinskem pikniku, tretji hrepenijo po adrenalinu. Za sožitje je potrebna sistematična nadgradnja režimov izvajanja posameznih dejavnosti, od kopanja in ribištva do jadralstva in sprehajanja psov.

Prepoved kajakov, kanujev in supov ter napihljivih samorogovŽelijo ukiniti oz. prepovedati uporabo:

- kopalnih pripomočkov večjih površin, kot so napihljive blazine, zaradi vnosa tujerodnih vrst pa tudi prepovedati vnos kajakov, kanujev in supov, ki nimajo domicila na območju jezera.

Opredeliti nameravajo nosilno zmogljivost jezera za plovila in okrepiti nadzor nad izvajanjem obstoječega plovbnega režima.Prepoved predvajanja glasbe

Med ukrepi so tudi prepoved predvajanja glasbe in povzročanja hrupa na obali ter postopno zmanjševanje obsega parkirišč ob jezeru in prepoved kolesarjenja po severni obali jezera.

Nameravajo pa izboljšati varnost za kolesarjenje na povezavi Ribčev Laz–Ukanc in zagotoviti dovolj parkirišč za kolesarje, dodatno urediti pešpot okoli jezera, izboljšati dostop v jezero za gibalno ovirane in povečati obseg javnih sanitarij.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del