Quantcast
Radio1_v_zivo


Bomo sploh, kaj imeli od poletja? To je mesec, ko naj bi se tretji val končal!
KORONAVIRUS | 2. 4. 2021 6:34
Konec junija bi lahko bilo konec tretjega vala ... Zato ni razloga za paniko, da ne bi mogli uživati v poletju
Ključne besede:     angleški virus    epidemija    zaprtje    lockdown    ukrepi    stroka    junij    cepljenje    zajezitev
Konec tretjega vala bi lahko bilo konec junija

Nove zaostritve niso posledica neizvajanja ukrepov pri ljudeh, ampak nove različice virusa, ki je veliko bolj kužna. Zato so potrebni novi ukrepi, je v oddaji Premagajmo covid-19 na Rtv Slovenija dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v oddaji na Rtv Slovenija prav tako pojasnila, da s temi ukrepi ne pričakujejo, da bo ''zgodil čudež in bomo znova v zelenem območju,'' ampak želijo s temi 11-dnevi popolnega zaprtja države zaustaviti širjenje okužb in da se precepi čim več ljudi.

Če ne bi bilo angleške različice virusa, bi marca lahko že vse odprli

Če se med nami ne bi razširila angleška različica novega koronavirusa, bi konec marca že lahko počasi odpirali družbo, epidemija je namreč še do nedavnega upadala. Strokovna skupina bo tudi preverila, ali semafor še ustreza razmeram ob upoštevanju angleške različice.

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je v oddaji navedel, da je za april predvidena ''relativno zanesljiva dobava'' 347 tisoč odmerkov cepiva. Vlada ves čas išče dodatne možnosti za nabavo cepiv in prav sinoči je bila podpisana pogodba, ki bo Sloveniji zagotovila dodatnih 42.000 odmerkov cepiva. Pfizer pa bo svoje dobave v naslednjih mesecih povečal kar za 50 %.

''V maju bomo zagotovo pocepili pol milijona ljudi naenkrat,'' je napovedal Jelko Kacin. Prihaja tudi popolnoma novo cepivo podjetja Janssen, 20 tisoč odmerkov, kjer pa zadošča en odmerek.

Kacin je še zagotovil, da so starejši od 60 let prioritetna skupina, njim se je dalo prednost, in ne raznim olimpijskim športnikom. Sledijo starejši od 50 let itd., je navedel. ''Samo na ta način lahko precepimo odraslo populacijo.''

Je med nami slovenska različica virusa?

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo je razkril tudi nekaj še neuradnih informacij o slovenski različici novega koronavirusa. Gre za različico, ki je ''nekje med vuhanskim sevom in južnoafriško različico,'' ki je bolj virulentna. ''Slovenska'' mutacija se nanaša na del, kjer se virus pripne na tarčo, t. i. del 501, je pojasnil.


Če ne bi bilo angleške različice virusa bi epidemijo počasi zajezili

Dr. Leon Cizelj z Instiuta Jožef Stean pravi, da je angleška različica virusa precej bolj nevarna in se med nami širi še hitreje, zato tudi tako velik poskok okužb. Če te različice virusa ne bi bilo danes med nami, naj bi po besedah dr- Cizlja v mesecu in pol že zajezili epidemijo. 

Ob tem je navedel ocene, da samozaščitno obnašanje in ukrepi prispevajo približno polovico zavornega učinka epidemije, prekuženost približno tretjino, precepljenost pa približno 10 %. Večji delež angleške različice nas po njegovih besedah pripelje do situacije, ko naši ukrepi, prekuženost in precepljenost niso več dovolj za obvladovanje epidemije.

Konec junija lahko pričakujemo konec tretjega vala

Dr. Cizelj je na Twitterju dejal, da naj bi tretji val izzvenel konec junija. Na to ne bo vplivalo trenutno 11-dnevno zaprtje države oz. ukrepi, ampak bosta za to ključna precepljenost in prekuženost. 

Če si ogledate graf, lahko vidite, da bi bilo brez zaprtja države sredi maja v bolnišnicah več kot 1.100 covidnih bolnikov, z ukrepi pa ciljajo, da bi to število znižali na med 300 in 800.

Bomo z zaprtjem države uspeli ali ne, pa bo vidno šele pozneje pravi dr. Cizelj.
''Tisto, kar se danes dogaja, pravzaprav opazimo šele čez kakšen teden ali dva. Kadar gre za življenje posameznika, je takrat lahko že precej prepozno za ukrepanje,'' je dodal.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del