Quantcast
Radio1_v_zivo


Od danes naprej se morate STROGO držati TEH UKREPOV, ki ste jih morda že pozabili ...
KORONAVIRUS | 1. 4. 2021 8:18
Od 1. aprila do 11. aprila se boste morali strogo držati teh ukrepov!
Ključne besede:     ukrepi    april    epidemija    lockdown    velika noč    seznam    zapiranje
Zaprtje države in ukrepi, ki jih morate poznati!

Od danes naprej in vse do 11. aprila je naša država znova v lockdownu, ki je potreben za to, da se epidemija zaustavi in se prepreči še dodatno širjenje okužb, ki v teh dneh naraščajo.

Z zaprtjem države v teh dneh pa epidemiologi upajo, da se bo situacija počasi izboljšala in bomo epidemijo le zajezili. 

1. Prepoved prehajanja regij,
razen za izjeme ob predložitvi negativnega PCR testa, dokazila o cepljenju ali prebolelosti. 

Na velikonočno nedeljo, 4. aprila, od 5. ure do 22. ure, lahko osebe prehajajo med statističnimi regijami brez omejitev, če prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev. V število šest oseb ne štejejo mlajši od 15 let. 

2. Prepoved zbiranja ljudi,
z izjemo ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva. 

3. Prepovedane so vse prireditve, shodi, slavja, poroke - razen, če imate dovoljenje ministrstva za sklenitev zakonskih zvez.

4. Omejitev gibanja v nočnem času še vedno velja! To je med 22. in 5. uro zjutraj.

5. Nošenje mask tudi na prostem, izjema je rekreacija v naravi. 
Velja pa opozoriti, da je maska obvezna tudi pri kolesarjenju na odprtih javnih krajih oz. prostorih, v kolikor ne gre za izvajanje individualne športne aktivnosti na zelenih površinah

''Ne glede na prejšnji stavek nošenje zaščitne maske ni potrebno pri individualni športni aktivnosti na zelenih površinah, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, oziroma če gre za športno aktivnost na zelenih površinah članov istega gospodinjstva. Ne glede na prejšnji člen uporaba zaščitne maske ni obvezna v osebnih vozilih, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.''

6. Treningi dovoljeni le vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda ter športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc. 

7. Šole in vrtci so zaprti,
zato bo pouk znova potekal na daljavo, prvemu triletju osnovnih šol pa bodo zagotovili nujno varstvo (za otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi), v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami.

8. Vrtovi in terase gostiln znova zaprti, brez pogoja testiranja za zaposlene je mogoče od 1. do vključno 11. aprila ponujati osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji med 5. in 22. uro. 

9. Prepovedano konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah.

10. Slovenije ni mogoče zapustiti za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu
. Na rdečem seznamu pa so vse sosednje države - izjema velja za prebolevnike in cepljene z ustreznim dokazilom ter posebne izjeme. Šolarji in osebe, ki jih prevažajo, izjeme ne morejo uveljavljati, če je šola zaprta oziroma če se šolanje ne izvaja.

Za vstop v Slovenijo pa bo potreben negativni PCR test (opravljen v članici EU ali schengenskega območja) oz. potrdilo o preboleli bolezni ali cepljenju. Brez teh dokazil velja pri vstopu v Slovenijo 10-dnevna karantena, ki je ni več mogoče predčasno prekiniti. Izjema velja za tranzitne potnike in tovorni promet.

11. Javni promet bo deloval po počitniških voznih redih, kar pomeni, da se bodo morali vozniki v javnem potniškem prometu, spremljevalno osebje v železniškem prometu in taksisti se bodo morali najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Izjema so cepljeni ali tisti, ki so covid-19 preboleli.

12. Avtošole bodo zaprte, prav tako bo prepovedano izvajanje pripadajočih izobraževanj. Začasno bosta onemogočena tudi opravljanje tehničnih pregledov in delovanje tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja, ki potečejo v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. maja. Prepovedano bo tudi opravljanje letov splošnega letalstva z nekaj izjemami. 

13. Zapirajo se tudi:

- smučišča, kulturne ustanove, ograjeni parki, prepoved verskih obredov ...

Kaj ostaja odprto?

Od 1. do vključno 11. aprila je prepovedano ponujati in prodajati blago in storitve potrošnikom. Pri tem velja nekaj izjem. Brez pogoja testiranja za zaposlene lahko dejavnosti opravljajo:

- lekarne,

- bencinski servisi

- finančne storitve

- pošta

- dostavne službe

- dimnikarske storitve (ob navzočnosti le enega izvajalca v prostoru oz. enega izvajalca in uporabnika male kurilne naprave, prostor pa je mogoče prezračiti)

- storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles)

- gradbena dela v/na nenaseljenih gradbiščih, hišah, stanovanjih brez stika s potrošniki ali na prostem - osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih

- druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja PROFIMEDIA 

Ob testiranju zaposlenih enkrat tedensko lahko dejavnosti opravljajo:

- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje (prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah ni dovoljena)

- prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki

- vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo v prodajalnah

- kmetijske prodajalne - tržnice (brez prodaje oblačil in obutve)

- prodajalne s tehničnim blagom

- trafike in kioski

- individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ponudba ter prodaja blaga in storitev, je omejeno na 30 m2 na posamezno stranko ali na 1 stranko, če je prostor manjši od 30 m2. Trgovski centri morajo imeti ločen vhod in izhod za stranke.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del