Quantcast
Radio1_v_zivo


To je razlog, da so pri nas na intenzivnem oddelku tudi mlajši! Toliko je star najmlajši pacient v UKC Ljubljana
KORONAVIRUS | 30. 3. 2021 6:45
Večina bolnikov na intenzivni negi ima povišan krvni tlak, mlajši pa povišano telesno težo
Ključne besede:     covid    intenzivna nega    koronavirus    bolnica    zdravljenje    UKC    postelje    krvni tlak    bolezen
Najmlajši na intenzivni negi je star 38 let

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb pravi, da jih trenutno skrbi razmerje med bolniki, ki potrebujejo obravnavo na intenzivnih oddelkih in med bolniki na običajnih oddelkih. ''Skrbi nas trend, skrbi nas porast števila teh bolnikov,'' je še dodal.

V drugem valu je bila smrtnost bolnikov na intenzivnih negah 31%,
v tretjem valu pa je 27 %. 

Stanje v slovenskih bolnišnicah se slabša, število obolelih s koronavirusom je vse več, prav tako je vse več pacientov na intenzivnih negah. V nedeljo je bilo v bolnišnicah 526 covid bolnikov, na intenzivnih oddelkih jih je bilo 112.

V UKC Ljubljana sprejeli več bolnikov z dihalno odpovedjo

V zadnjih treh tednih so na intenzivne oddelke sprejeli 38 kritično bolnih bolnikov z dihalno odpovedjo. ''Sama številka niti ni tako visoka, treba pa je vedeti, da na UKC Ljubljana razpolagamo s 70, 80 posteljami, na katerih lahko varno oskrbimo te bolnike. Na nivoju države govorimo o številki 220, morda 230 in nič več,'' poudarja Jereb. 

Na intenzivnem oddelku 38-letni pacient

Na intenzivne oddelke sprejemajo tudi mlajše bolnike, saj je potek bolezni podoben kot pri starejših, le da je pri starejših ljudeh več zapletov. 

Najmlajši bolnik na intenzivnem oddelku je star 38 let, povprečna starost pa 69, v drugem valu pa je bila 70.

Starejši pacienti imajo povišan krvni tlak, mlajši pa povišano telesno težo

Večina bolnikov na intenzivni negi ima pridružene bolezni, večinoma gre za povišan krvni tlak, pri mlajših bolnikih pa je razlog povišana telesna teža, razlaga Jereb.

Naš zdravstveni sistem lahko obstane ali pade

Jereb pravi, da se moramo zavedati dejstva, da so oddelki za intenzivno zdravljenje ozko grlo, kjer naš zdravstveni sistem lahko obstane ali pade.

''Na vrhu drugega vala smo bili dejansko blizu, na intenzivnih oddelkih je bilo v enem dnevu 216 kritično bolnih covid bolnikov, ki so potrebovali podporo aparatov za mehansko predihavanje in prav veliko dodatnih postelj nismo več imeli,'' poudarja Jereb.


21 odstotkov vseh bolnikov, ki so bili v bolnišnice,
je bilo sprejetih zaradi covida.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del