Quantcast
Radio1_v_zivo


Zdravstveno stanje Norvežana po HUDEM padcu v Planici STABILNO!
Slovenija | 27. 3. 2021 12:22
Norvežani hvaležni Slovencem za izredno pomoč ob padcu njihovega zvezdnika v Planici!
Ključne besede:     padec    Planica    Tande    stanje    stabilno    Norveška
Vsi, ki te dni spremljate dogajanje v Planici, ste zagotovo videli, kako hudo je v četrtek padel norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande! V poskusni seriji je izgubil nadzor nad smučmi in padel na glavo na začetku preloma doskočišča, nato pa se valil po letalnici bratov Gorišek do izteka. Po padcu so ga najprej oskrbeli v doskočišču, nato pa s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani.
"Daniel je bil v reševalno vozilo sprejet v nezavesti in smo ga morali intubirati. Po stabilizaciji je bil s helikopterjem prepeljan v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Preliminarni testi so obetavni. Zdaj bomo počakali 24 ur, nato bomo teste ponovili. Več bomo tako vedeli jutri popoldan," je o poškodbah norveškega skakalca dejal vodja zdravstvene službe pri OK Planica Tomislav Mirkovič.

Kot poroča spletni portal 24ur.com je zdravstveno stanje norveškega skakalca trenutno stabilno, kar je potrdil tudi športni direktor norveške ekipe Clas Brede Braathen:

"Najnovejše zdravniške napovedi so dobre, upamo, da bo jutri še boljše in bo lahko že govoril z nami. Hvala glavnemu zdravniku organizatorjev in njegovi ekipi, ki ga je oskrbela takoj po padcu, pa tudi zdravniški ekipi v Ljubljani, ki mu je nudila nadaljnjo pomoč. Bilo je res težko, zelo slabo je bilo videti takoj po padcu," je dejal  Clas Brede Braathen.


FOTO: AP / 24ur.com

"Še sedaj ne morem verjeti, da je od padca Tandeja do njegovega prihoda v bolnišnico v Ljubljane minilo vsega skupaj le 59 minut. Res izjemno hitro, nemogoče je sploh pomisliti na kaj takega. A je bilo včeraj za nas videti, kot da so minile ure. Vem, da v takih izrednih dogodkih čas zelo počasi teče. Govoril sem z zdravniki na Norveškem, tudi z vodjo našega centra. Dejali so mi, da smo imeli srečo, da se tako slaba stvar ne bi mogla zgoditi na boljšem prizorišču. Ob tem so dodali, da so zdravniki v Ljubljani v samem svetovnem vrhu za tovrstne poškodbe."Foto:Svet24


Hvaležen, da se je reševanje norveškega tekmovalca potekalo tako hitro in profesionalno, je Braathen še dodal:

"Na Norveškem sta zato vsem Slovenija in Planica sedaj še bolj pri srcu. Hvala tudi Tomiju (Trbovcu, predstavniku za stike z javnostjo pri Smučarski zvezi Slovenije in organizatorjih, op. a.) in njegovim kolegom, da so tako dobro poskrbeli za vse nas v ekipi, saj tudi nam ni bilo lahko. Vseeno smo takoj dobili tekoče informacije o Tandeju, ki smo jih lahko takoj posredovali njegovi mami in sestri."
 

Iz ekipe so še sporočili, da so po podrobnem pregledu posnetkov usodnega skoka ugotovili, da je šlo za napako tekmovalca. Na sami skakalnici, ki je bila zelo dobro pripravljena, niso našli nobenih napak, tudi razmere med njegovim nastopom niso bile slabe. Pregledali so še Tandejevo opremo in tudi pri tem niso našli nobenih napak.

"Tako lahko rečemo, da je šlo za napako tekmovalca. Daniel je med najboljšimi letalci na svetu, skupaj ima tri zlate medalje s SP v poletih, ampak tudi tak izjemen letalec lahko naredi napako, ki je vzrok za tako hud padec," je še povedal Braathen in izrazil upanje, da se bo Tande kot skakalec v Planico še vrnil.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del