Quantcast
Radio1_v_zivo


Javno in zasebno življenje bo pri njih obstalo! Do 18. aprila veljajo najostrejši ukrepi: Bo tudi pri nas tako?!
KORONAVIRUS | 24. 3. 2021 8:47
Nemčija napovedala najostrejše ukrepe, kako pa se bo naša vlada odločila danes?
Ključne besede:     Nemčija    lockdown    covid    zapiranje    vlada    seja    Logar    ukrepi    Slovenija
Nemci do 18. aprila zaprli državo

V Sloveniji se zvišuje povprečje na novo potrjenih okužb, prav tako število hospitaliziranih, zaradi česar bodo ponovno vse bolnišnice sprejemale covidne bolnike oz. so se glede na izhodno strategijo znova pomaknile s tretje v drugo fazo.

Inštitut Jožef Štefan v zadnji Prognozi širjenja epidemije covid-19 piše, da epidemija pri nas raste vse hitreje, zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,18, kar pomeni, da sto okuženih prenese virus na 118 novih. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 834. Ocenjujejo, da je trenutno je delež kužnih približno dva odstotka prebivalstva oz. približno vsak 50. prebivalec. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. 

Svetovalna skupina za Slovenijo ni predlagala zaostrovanja ukrepov

Vlada se bo na današnji sredini seji seznanila z epidemiološkimi razmerami, ki pa se v zadnjih dneh povsod po Evropi zaostrujejo.

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah STA zaostrovanja ukrepov vladi ni predlagala. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v ponedeljek za STA pojasnila, da jo je vladna služba za odnose z javnostjo seznanila, da za ponedeljek ni predvidenih izjav o odločitvah svetovalne skupine. Svetujejo, da šole še naprej ostanejo odprte in se ta režim ne spreminja. 

Najprej bi se znova zaprle terase in vrtovi lokalov

Logarjeva je dejala, da se bodo najprej pogovorili o ukrepih, ki so bili najprej sproščeni. To bi lahko pomenilo, da se z naslednjim tednom vnovično zaprejo vse terase lokalov, ki so se predkratkim odprle, omenja pa se tudi omejitev zbiranja ljudi, ki je sedaj omejeno na deset.

Bodo tudi naši ukrepi podobni nemškim?

Nemčija napovedala najostrejše ukrepe do sedaj: Zaprtje do 18. aprila 

V Nemčiji se epidemiološka slika močno slabša, za to so oblasti napovedale, da bodo uvedli najostrejše ukrepe do sedaj. Podaljšali so zaprtje države, in sicer do 18. aprila, s čimer želijo zajeziti novi val, sploh v času velikonočnih praznikov, ko bi lahko prišlo do prevelikega druženja.

Javno in zasebno življenje bo med velikonočnimi prazniki pri Nemcih obstalo

Dogovorili so se, da bo javno in zasebno življenje med velikonočnimi prazniki od 1. do 5. aprila praktično obstalo. Trgovine bodo ostale zaprte, obratovale bodo le prodajalne z živili in supermarketi, ki bodo lahko odprti tudi v soboto, 3. aprila.

Velikonočni obredi bodo v glavnem potekali virtualno, zasebna druženja pa bodo omejena na 5 ljudi iz dveh gospodinjstev.

Oblasti v Nemčiji državljane pozivajo, naj teh pet dni ostanejo doma.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del