Quantcast
Radio1_v_zivo


V Kranju cepljenje v vojašnici
| 22. 3. 2021 7:53
Množično cepljenje proti covidu-19 se iz avle kranjske občine seli v Vojašnico Petra Petriča
Ključne besede:     Kranj    cepljenje    covid19    vojašnica    Zdravstveni dom    Slovenska vojska
Cepljenje bo na dostopnejši točki - v telovadnici vojašnice na Bleiweisovi cesti

V ponedeljek, 22. marca, se množično cepljenje proti covidu-19 seli iz avle kranjske občine v Vojašnico Petra Petriča. Ministrstvo za obrambo in kranjska vojašnica sta ugodili prošnji Mestne občine Kranj in Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenje, da se lokacija iz središča mesta preseli na dostopnejšo in logistično ugodnejšo točko. Gre za prvi primer povezave med lokalno skupnostjo, zdravstvom in vojsko pri izvajanju cepljenja proti covidu-19 v državi.
 
Kranju, kamor gravitirajo tudi občani občin Cerklje na GorenjskemNakloŠenčurPreddvor in Jezersko, so doslej množično cepljenje izvajali v avli kranjske občine v središču mesta. Po ocenah Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenje proti covidu-19 v Kranju, naj bi se ob povečani dobavi cepiva skozi občinsko avlo izmenjalo 50.000 ljudi. Prostor bi postal za takšno količino ljudi premajhen in premalo pretočen. Prav tako je osebje, ki dela v polnem pogonu skozi celotno epidemijo, preobremenjeno in na robu svojih zmogljivosti. Zato sta Mestna občina Kranj in ZD Kranj na Ministrstvo za obrambo naslovili pismo za prostorsko in logistično pomoč. Obrambni minister Matej Tonin je pred kratkim na delovnem obisku v Kranju potrdil tovrstno sodelovanje, Slovenska vojska in vojašnica Petra Petriča pa sta priskočili na pomoč s ponudbo o uporabi prostora in logistično podporo ZD Kranj.
 
Cepljenje proti covidu-19 se bo do konca tega tedna izvajalo v avli kranjske občine. S ponedeljkom pa nič več, saj se cepljenje seli v telovadnico vojašnice na Bleiweisovi cesti. S tem bodo odgovorni pripravljeni tudi na večjo dobavo cepiva. »Za pomoč smo zelo hvaležni. Pripravljenih imamo pet cepilnih mest. V primeru dobave velike količine cepiva pa lahko povečamo kapacitete v istem prostoru tudi do štirikrat,« je pridobitev pojasnila direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura. Na voljo bodo tudi parkirišča. Na cepljenje prihajajo zgolj naročeni, o datumu cepljenja jih pravočasno obvesti zdravstveno osebje. Prijave za cepljenje so še vedno aktualne z izpolnitvijo spletnega obrazca.
»Ministrstvo za obrambo nam je takoj prisluhnilo in nam olajšalo nadaljnje izvajanje cepljenja, za katerega pričakujemo, da se bo v prihodnjih dneh povečalo. Zahvala gre ministru Mateju Toninu in zelo kooperativnemu vodstvu vojašnice Petra Petriča, ki nam bo nudilo logistično podporo. Ta povezava je lepa potrditev, da skupaj zmoremo (naj)več. Kranj je prvi v Sloveniji, ki v epidemiji covida-19 združuje lokalno skupnost, zdravstvo in vojsko. Ponosni smo na preboj pri povezovanju v skrbi za čim hitrejšo zaščito občanov pred boleznijo,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.
 Testiranje s hitrimi testi ostaja v središču mesta, v Globusu, in sicer vsak delovni dan od 9. do 12. ure, v četrtek še dodatno popoldan od 13. do 16. ure. Da bi razbremenili kranjsko točko, odgovorni pozivajo javnost, naj se preusmeri tudi na testiranje v sosednjih občinah, Šenčurju, Cerkljah in Naklem.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del