Quantcast
Radio1_v_zivo


Logarjeva o tem, kaj je KRIVO ZA PORAST OKUŽB: To niso ne šole, niti odprtje teras lokalov
KORONAVIRUS | 19. 3. 2021 12:26
Kriva je angleška različica virusa, ki se širi hitreje in je bolj nalezljiva
Ključne besede:     Mateja    Logar    konferenca    okužbe    porast    Slovenija    angleški sev    epidemija    covid
Kaj je krivo za porast okužb pri nas?

V četrtek sta bila opravljena 5.502 PCR-testa, ugotovljenih je bilo 937 okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 17 odstotkov. Hospitaliziranih je 485 bolnikov, 88 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi. Umrlo je 10 bolnikov s covidom-19.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 je na današnji novinarski konferenci dejala, da dodatnega sproščanja po državi še ne bo, saj okužbe še vedno rastejo. Dejala je, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ponovno nagiba v smer, v katero si ne želimo. ''Imamo porast števila okuženih, zbolevajo oz. okuženi so ponovno v skupini, ki pogosto potem potrebuje bolnišnično zdravljenje – se pravi skupine nad 55 let. Seveda ostaja nizko število v skupini, ki je dobro precepljena''.

Po njenih besedah tudi pritiski na bolnišnice ponovno naraščajo, kar pomeni, da se bo trend zmanjševanja oddelkov, kjer se zdravijo bolniki s covidom-19, začel zaustavljati. ''To pomeni, da ne bomo mogli odpirati ostalih dejavnosti in sproščati elektivne dejavnosti v bolnišnicah,'' je dejala.

Za porast okužb je kriva angleška različica seva

''Najverjetneje gre za večjo pojavnost različnih variant virusa, predvsem angleške variante, za katero vemo, da se hitreje širi in je bolj kužna,'' je dejala Logarjeva.

V zadnjih desetih dneh pa v šolah niso opazili bistvenega porasta okužb, prav tako ne pri sproščanju gostinskih dejavnosti v rumenih regijah. 

Se pa na oddelkih za intenzivno terapijo povečuje število oseb, ki se vračajo iz držav bivše Jugoslavije, ki so bili na obisku pri svojcih. Logarjeva zato poziva vse, ki se vračajo z obiskov, naj bodo še posebej previdni, upoštevajo vse ukrepe in se testirajo že ob najmanjšem sumu na okužbo.

Če želimo premagati epidemije, se bo potrebno cepiti

Logarjeva pravi, da moramo slediti načrtu in poskrbeti, da bo čimveč ljudi precepljenih.

''Seveda ne moremo v enem trenutku doseči velike precepljenosti, ampak vsekakor pa moramo slediti načrtu in skrbeti za to, da bodo predvsem skupine, ki so po sedanjih podatkih tiste, ki pogosto prihajajo v bolnišnico zaradi tega, ker so starejši ali ker imajo večjo verjetnost težjega poteka zaradi svojih pridruženih boleznih, cepljene čim prej''.

Starši menijo, da maske v šoli slabo vplivajo na otroke

Skupina staršev je nedavno vložila ustavno presojo nošenja mask v šolah. Pravijo, da obstajajo dokazi, da lahko nošenje mask na otroke vpliva tako fizično kot psihično. Logarjeva pa je zatrdila, da za fizične posledice dokazov ni.

Maske v šolah so po njenem mnenju potrebne, ker t. i. mehurčki (torej v primeru šol razredi) v resnici niso neprodušni. ''V njih je kar nekaj takšnih, ki popoldne obiskujejo športne dejavnosti, gredo na druženje z drugimi,'' je pojasnila in dodala, da so, dokler v populaciji še vedno kroži toliko virusa, maske v šolah nujen ukrep.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del