Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenski učitelj je dr. Kreku na Facebooku napisal pismo, da je javnosti DOLŽEN povedati resnico o testih!
Slovenija | 17. 3. 2021 6:48
Dr. Kreku očita ponarejanje statistike in mu predlaga naj razmisli o odstopu
Ključne besede:     učitelj    pismo    Krek    Milan    testi    Facebook    Marko    Špoald
Učitelj ima dovolj! Kreku povedal, kaj si misli o testiranju

Na Facebooku je zaokrožilo pismo učitelja matematike in naravoslovja, gospoda Marka Špolada iz gimnazije Škofja Loka, ki je izrazil svojo nejevoljo glede trenutne situacije, kako NIJZ predstavlja javnosti rezultate hitrih testov. Dr. Milanu Kreku očita ponarejanje statistike, hkrati pa je tudi pokritiziral delo NIJZ-ja. 

''G. Krek, javnosti, ne le šolski, ste dolžni resnico o hitrih testih Majbert Pharm. Nekaj resnic,'' je zapisal učitelj Špolad in zapisal več zahtev. Proti koncu pa je dr. Kreka tudi pozval, da naj razmisli o svojem odstopu. Njegovo objavo je všečkalo in delilo več kot 1.000 ljudi, ki se s tem strinjajo.

Tekst vam prilagamo v celoti:

Spoštovani dr. Krek,

pišem Vam kot predan učitelj, matematik in naravoslovec. Po praktično enoletnem lockdownu večine mojih dijakov v brezbrižni in apatični družbi, kjer zgolj homo homini lupus še šteje, sem svojim dijakom resnico, ki jo danes zahtevam od vas, direktorja NIJZ, preprosto dolžan.

Način, kako je NIJZ predstavljal rezultate hitrih testov javnosti ob testiranju učiteljev, pa tudi sicer, je klasična statistična prevara. Gre za šolski primer uporabe Bayesovega obrazca, ki bi ga sicer zmogel že malo nadpovprečen dijak 4. letnika. In kako se, vsaj s pozicije, ki jo imate, rezultatov ne sme interpretirati.

Če se zamenja metodologijo spremljanja, je to treba javno pojasniti javnosti.
Ker na NIJZ in vladni skupini delajo, kakor delajo, imamo vrsto člankov novinarjev, ki pa so zleteli mimo bistva. To pa je, da s hitrimi test lahko iščejo ZANESLJIVO NEGATIVNE (z manj kot odstotno napako glede na testirano populacijo, kar je povsem sprejemljivo), ne pa NEZANESLJIVIH POZITIVNIH (med 25 % in 50 % glede na karakteristike testov in asimptomatičnost populacije) rezultatov ...

G. Krek, javnosti, ne le šolski, ste dolžni resnico o hitrih testih Majbert Pharm. Nekaj resnic.

Niti ene verodostojne interpretacije hitrih testov učiteljev v javnosti nisem zasledil. Resnica, ki bi bila matematično in empirično podprta: npr: z zanesljivostjo 99% je 99% (ali celo več testiranega šolskega osebja (to niso zgolj učitelji, kar se je javnosti lepo zamolčalo) NEOKUŽENIH. V tem segmentu namreč testi niso nezanesljivi. Učitelje so torej na splošno upravičeno vrnili v šolo, marsikdaj pa neupravičeno poslali na hladno. Namesto tega ste ponaredili uradno statistiko okuženih oseb, med katere ste šteli več kot polovico (ocena) lažno pozitivnih. Protokol je bil celo tak, da ste ob pozitivnem hitrem testu in negativnem PCR testu šteli osebo za okuženo.

Glede na tako prirejene rezultate je vlada odločala o umestitvi regije v temnejše cone in odrejala ukrepe. Nekaj časa celo ni bila potrebna verifikacija s hitrimi testi − in marsikdo je v izolaciji ostajal po nepotrebnem. Majbertovi hitri testi so neupravičeno zapirali celotne šole še pred ponovnim začetkom pouka, ljudje so morali na hitro jemati dopuste, otroci pa so odložili odhod v nestrpno pričakovano šolo z vsem, kar je to prineslo ...


Zato od vas javno zahtevam podatke, ki jih glede na široko uporabo testov Majbert Pharm zdaj najbrž imate.

1. Zahtevam javno objavo deleža in števila lažno pozitivnih Majbertovih testov (vključno z lažnimi grozdi ves čas testiranja učiteljev).
2. Zahtevam delež in število razmazanih, poškodovanih in tako ali drugače neuporabnih Majbertovih testov.

3. Zahtevam ceno, ki jo je (skupaj s plačilom za zasebne izvajalce) na test plačala država, od kod grozdi "pozitivnih" testov na začetku (najbrž pa tudi kasneje). In hočem primerjavo cen testov (z natanko navedenimi statistikami občutljivosti in specifičnosti), s katerimi se testirajo dijaki in učitelji sami kar v šolah po Avstriji (ali celo doma).

4. Zahtevam odgovor na pozive epidemiologov, da se Majbertove nezanesljive teste preneha uporabljati na način, kot se jih je do sedaj.

5. Zaradi zlorabljenega zaupanja zahtevam neodvisen zunanji nadzor nad delom NIJZ.

V tej državi na neki čuden način s svojo čudno sistematiko spremljajo s hitrimi testi zgolj učitelje in še nekaj manjših podsistemov. Očitno negativni HAGT niso pogoj za službovanje v živo na sodiščih, v parlamentu, med uradniki, da o velikih (tudi državnih) firmah z največ stiki ne govorim. To je tako, kot če bi treznost za volanom preverjali le pri dolenjskih voznikih in le ob petkih.

Zaradi vsega navedenega vam predlagam, da po svoji vesti (in ne po vesti ali odredbi koga drugega) razmislite o odstopu. S tem bi sledili misli žal pokojnega Djordjeta Balaševića: "Najbolj pomembno je, da sem po vsem tem vseeno ostal človek. Nikogar nisem prizadel."

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del