Quantcast
Radio1_v_zivo


Novi podatki okužb: Epidemiološka slika se je v enem tednu precej spremenila! Kaj se dogaja?
KORONAVIRUS | 16. 3. 2021 10:28
V tednu dni zaznali kar 23 % porast okužb
Ključne besede:     porast    okužbe    covid    marec    Slovenija    testiranje    covid sledilnik
Od prejšnjega ponedeljka je število okužb naraslo

V ponedeljek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 4.842 PCR-testih potrdili 918 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je tako znašal 19 %. To je skoraj četrtina več okuženih oseb kot so jih odkrili pred tednom dni. Opravili so tudi 47.109 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je trenutno 10.444 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje okužb se je v ponedeljek zvišalo za 3,6 % in znaša 725. V nedeljo je sedemdnevno povprečje znašalo 696, v soboto 697.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom kar 76 več okuženih

Prejšnji ponedeljek so potrdili 742 novih okužb z virusom sars-cov-2, včeraj (dne 15.3.) pa kar 818 novih okužb, to pomeni kar 23 % porast. PCR testov je bilo opravljenih podobno kot pretekli teden, ko so jih v ponedeljek naredili 4.700.

V nedeljo 12,6 % pozitivnih testov

V nedeljo, ko je število testiranj praviloma nižje, so ob 1.625 testih potrdili 205 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je znašal 12,6 %, umrli so štirje covidni bolniki. V slovenskih bolnišnicah se je zdravilo 463 bolnikov, od tega 87 na intenzivni negi.

Epidemija stagnira, nahajamo se v oranžni fazi

V rumeno fazo, ki bi pomenila tudi umik policijske ure, bomo prešli, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh znašalo manj kot 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa nižje od 500. Drugi kriterij smo v preteklem tednu že dosegli, pri številu novih potrjenih okužb pa se gibamo okoli 700.

Najvišjo sedemdnevno pojavnost okužb so včeraj beležili na Koroškem, Goriškem, v Zasavju in na Gorenjskem.Cepljenje s cepivom AstraZeneca začasno ustavljeno

Minister za zdravje Janez Poklukar je z namenom zagotavljanja kar največje varnosti prebivalcev sinoči odredil začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca. To pomeni, da bodo vsi, ki bi morali biti danes cepljeni s cepivom te znamke, prestavljeni na čas po odločitvi Evropske agencije za zdravila (EMA) oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom.

Slovenija se s tem pridružuje vse več državam, med njimi Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji, ki so se odločile za začasno prekinitev cepljenja z omenjenim cepivom.

Cepljenje z drugimi cepivi proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna bo še naprej potekalo normalno po programu cepljenja. Kot je še povedal Poklukar, so včeraj prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov Pfizerjevega cepiva v naslednjih dneh.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del