Quantcast
Radio1_v_zivo


Vozniki, pozor! V tem slovenskem mestu so dobili nov merilnik hitrosti, ki meri čez celotno naselje!
Slovenija | 15. 3. 2021 7:51
Mestna občina Kranj prejela prvi odsekovni merilnik
Ključne besede:     Odsekovni merilnik    varnost    promet    radar    hitrost    Kranj    novost    voznik    Rapidus P2P
Foto: Urad Republike Slovenije za meroslovje

Urad Republike Slovenije za meroslovje je overil prvi odsekovni merilnik hitrosti, ki se uporablja v naselju. Glavna značilnost odsekovnih merilnikov v naselju je, da v primerjavi z radarskimi in laserskimi merilniki hitrosti omogočajo spremljanje in s tem umiranje prometa na daljši razdalji, običajno čez celotno naselje.

Mestna občina Kranj prejela prvi odsekovni merilnik

Prvi odsekovni merilnik Rapidus P2P z uradno oznako SI 18-07-013 je bil postavljen v Mestni občini Kranj, na meji med mestom Kranj in zaselkom Hrastje, na dolžini odseka 600 metrov.

Z njim bodo poskrbeli, da se na nevarnem odseku izboljša prometna varnost, predvsem za šibkejše udeležence - ne bo treba zaposliti nobenega dodatnega sodelavca, saj gre za visokoavtomatizirani sistem zaznave in procesiranja kršiteljev.


Foto: Urad Republike Slovenije za meroslovje

Meritve se sicer izvajajo le v smeri proti Kranju

V kranjskem primeru hitrost spremlja na okoli 600 metrih v naselju, na katerem se na skoraj ravnem odseku Smledniške ceste zvrsti več prehodov za pešce, cesta je tudi zelo priljubljena kolesarska trasa.

Na Mestni občini Kranj upajo, da bo to prispevalo k zmanjšanju hitrosti in bodo vsi udeleženci v prometu varni. Ob tem dodajajo, da bo v začetni fazi sistem deloval zgolj za umirjanje prometa in zato kršiteljev ne bodo sankcionirali. 


Foto: Urad Republike Slovenije za meroslovje 

Kako deluje odsekovni merilnik?

Ko vozilo prevozi točko, ki jo pokriva prva ANPR kamera, sistem z avtomatsko prepoznavo tablice zabeleži registrsko oznako in ji doda umerjeno GPS časovno oznako. Ko voznik zapelje mimo točke druge kamere, sistem glede na porabljeni čas in vnaprej znano razdaljo odseka izračuna, kakšna je bila voznikova povprečna hitrost. Če je spoštoval omejitev, njegove podatke skupaj s fotografijami takoj izbriše, v nasprotnem pa podatke pošlje dalje po brezžični povezavi.


Foto: Urad Republike Slovenije za meroslovje 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del