Quantcast
Radio1_v_zivo


Pri Ajdovščini sta raziskovala jamo, ko je začelo divjati neurje! Ko sta želela ven, sta ugotovila, da ne moreta ...
Slovenija | 15. 3. 2021 6:03
Nekaj pred 20. uro zvečer so jamarja uspešno rešili
Ključne besede:     jama    nesreča    skala    reševalna    akcija    Ajdovščina    teren    neurje
Jamarja sta imela srečo

Včeraj popoldne (dne 14.3.) se je v bližini naselja Planina pri Ajdovščini zgodila jamarska nesreča, in sicer nekaj po 15. uri, ko je nad Vipavsko dolino divjalo neurje. Na razmočenem terenu je zdrsnila velika skala in zaprla vhod v jamo, v kateri sta bila v tistem trenutku dva jamarja Jamarskega društva Danilo Remškar iz Ajdovščine. Oba jamarja sta nepoškodovana. Na kraju so posredovali jamarji RC JRS Tolmin.

"Dva jamarja sta danes raziskovala na novo odkrito jamo pri Ajdovščini, ko je nad vhod zaradi neurja, ki se je popoldne razbesnelo nad Slovenijo, zdrsnila večja skala," je za 24ur.com včeraj povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko.

Ker je vhod v podzemno jamo na precej težko dostopnem terenu, je reševanje potekalo s pomočjo vitla. Tako so premaknili skalo, da je bil vhod dovolj širok in prehoden, kar je omogočilo izhod ujetima jamarjema.


Na srečo sta imela pri sebi telefon in signal

Jamarja sta bila ob zdrsu pol kubičnega metra velike skale na srečo globlje v jami, tako ob samem dogodku nista bila neposredno ogrožena, je dejal Benko. Da sta ujeta, sta opazila pozneje, ko sta se nameravala vrniti na plano. Na srečo pa sta imela s seboj prenosni telefon, pri vhodu pa tudi signal, da sta lahko poklicala na pomoč.


Gre pravzaprav za poševno brezno, katerega vhod je bil s tem tako popolnoma zaprt. (FOTO: Igor Benko)

Skupno je v reševalni akciji sodelovalo sedem oseb, je povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije. Varno in natančno jim je uspelo odstraniti skalo, saj so se bali, da bi zdrsnila še bolj globoko, kar je reševanje le še otežilo. Jamarja sta se medtem umaknila nižje v jamo, na varno.

Pred 20. uro sporočili, da sta jamarja rešena

Predsednik Jamarske zveze Slovenije pa je nekaj pred 20. uro nato sporočil, da so jamarja uspešno rešili. "Reševalna akcija je uspešno končana. Prišla sta ven, živa in zdrava, le malo podhlajena," je povedal Benko. "Skozi špranjo smo ju oskrbeli sicer z dodatnimi oblačili, v jami je namreč zelo vlažno, temperature pa so okoli 10 stopinj Celzija."

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del