Quantcast
Radio1_v_zivo


Epidemija se podaljšuje! To se bo zgodilo s terasami in vrtovi, imamo dobre novice glede širjenja okužb
KORONAVIRUS | 11. 3. 2021 6:40
Epidemija se bo podaljšala do 18. aprila
Ključne besede:     vlada    epidemija    april    podaljšanje    sproščanje    ukrepi    novice    okužba    covid
Epidemija se bo podaljšala do 18. aprila!

Vlada je na sinočnji seji ocenila, da je epidemiološka slika še vedno bolj slaba in da se virus hitro širi med populacijo, ki močno presega obolevnost oz. incidenco. Epidemija se bo zato po celotnem območju države podaljšala še za 30 dni, in sicer od 18. marca dalje.

Glede širjenja bolezni dobra novica

Reprodukcijsko število, ki nam pove dnevno povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba v času svoje kužnosti v populaciji, se je prvič v nekaj tednih znižala pod 1. Epidemija počasi upada, prav tako sprejem v bolnice, ugotavljajo na IJS: ''Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97. Tako nizko ni bil že nekaj tednov''.

Ocenjujejo, da se približno vsakih 9 dni prekuži 1 % populacije, kar skupaj z vplivom cepljenja zmanjša R približno vsakih 5 dni za eno stotinko glede na siceršnjo vrednost pravijo na IJS.

Maja bi se število okužb lahko znatno zmanjšalo

Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 730 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,97, bi lahko to stanje dosegli šele maja.

Terase in vrtovi v Posavski in jugovzhodni regiji ostajajo odprti.Policijska ura se ne spreminja

Minister Aleš Hojs je predlagal, da bi se policijska ura podaljšala, in sicer, da bi veljala do 22. ure, a strokovna skupina njegovega predloga ni podprla. Bili so mnenja, da je epidemija še vedno v takem obsegu, ki tega ne dovoljuje, o skrajšanju epidemiološke ure bodo znova odločali v naslednjih 14 dneh.

Prav tako strokovna skupina ni podprla predloga, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca, so sporočili z vlade.

Sproščanje dejavnosti za gradbinceVlada je sprejela tudi spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se dodatno v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. To začne veljati 15. marca in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene.

Karantena na domu

Pojav novih različic virusa SARS-CoV-2, ki predstavljajo veliko nevarnost za hitrejše širjenje okužbe, zahteva dosledno upoštevanje epidemioloških navodil, da osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo ali prihajajo z ogroženih območij, ostanejo v karanteni na domu na način, da niso v stiku z osebami, ki niso člani njihovega gospodinjstva. Novela zakona o nalezljivih boleznih tako uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem, ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena od NIJZ-ja, policije ali na drug način.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del