Quantcast
Radio1_v_zivo


Vandalizem v Velenju
| 10. 3. 2021 8:59
V mestu neznanec zastruplja drevo
Ključne besede:     Vandalizem    Velenje    drevo    nafta
drevo
Drevo med Tomšičevo cesto 21 in glasbeno šolo želi nekdo načrtno uničiti.

Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v Mestni občini Velenje je pri drevesu, ki stoji med Tomšičevo cesto 21 in glasbeno šolo, odkrila, da ga neznanec načrtno zastruplja. Po vznožju debla ga namreč poliva z naftnimi derivati oziroma naftne derivate vliva v dupline na razvejanih krošnjah. Za takšna ravnanja je z Odlokom o splošnem redu v Mestni občini Velenje  predpisana kazen za fizično osebo v višini 200 evrov.

 

Na Mestni občini Velenje se zavedajo, da imajo ljudje različne poglede na zelenje v naši okolici in zato prihaja do konfliktnih situacij. Naloga Komisije za urejanje drevnine, zelenic in nasadov je, da posamezne zadeve prouči in zanje najde ustrezne rešitve. Občanke in občani nimajo dovoljenja, da bi se reševanja konfliktov lotili na lastno pest. Tudi ne v primeru, ko drevo raste na zemljišču, ki pripada lastnikom stanovanj.


V urbanem prostoru drevesa predstavljajo vitalno infrastrukturo, zato je potrebno z njimi ravnati skrbno in njihovo nego zaupati strokovnjakom, ki prevzemajo tudi odgovornost, da so drevesa v urbanem okolju zdrava, vitalna in varna. V takšnih primerih zastrupljanja gre tudi za kontaminiranje zemlje in za nepooblaščen poseg v drevo oziroma v njegov rastni prostor.