Quantcast
Radio1_v_zivo


Jelko Kacin opozoril, kaj bodo morali narediti tisti, ki se NE BODO ŽELELI CEPITI
Slovenija | 9. 3. 2021 12:29
Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, bodo morali vsak teden na test
Ključne besede:     testiranje    cepljenje    covid    Jelko Kacin    epidemija    ukrepi    postopanje    šola    način
Kacin je napovedal, kaj bo s tistimi, ki se ne bodo želeli cepiti

Cepljenje proti covidu-19 poteka po vsej državi, v večjih zdravstvenih domovih še vedno povečini cepijo starejše od 75-let, odvija pa se tudi cepljenje najstarejših skupin prebivalstva z drugim odmerkom in najranljivejših kroničnih bolnikov.

Po poročanju STA naj bi se po 15. marcu začelo cepljenje zaposlenih v vzgojnih in izobraževalnih centrih. V zvezi s slednjim trenutno pridobivajo interese za cepljenje. V Kočevju so že cepili prve šolnike, v nadaljevanju pa naj bi zaposlene v vzgoji in izobraževanju pospešeno cepili v naslednjih dneh.

Cepljenje šolnikov je prioriteta, če želimo, da so šole odprte

Državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin pravi, da bodo v krajih, kjer so dobro organizirani veliko večino vzgojiteljev in učiteljev lahko pocepili že ta teden. Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je glede na vladno strategijo cepljenja prioritetno, če želimo imeti odprte šole, če se epidemiološka situacija poslabša.

Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, bodo morali vsak teden na test

Cepljenje je predpogoj za nadaljevanje pouka v šolah, zato vse tiste, ki se ne bodo želeli cepiti, čaka testiranje vsak teden. ''Odziv je različen, na mariborskem koncu je pri 70 odstotkih, to, kar sam preverjam, je med 50 in 60 odstotkov, ampak je treba upoštevati, da je nekaj še vedno prebolelih, nekaj zaposlenih je na porodniškem dopustu. Ko seštejete, je vtis bolj ali manj povsod enak - med 60 in 70 odstotki v tej fazi, kar je zelo spodbudno,'' je dejal Kacin. 

Cilj, da do konca junija precepijo polovico prebivalstva

Slovenija ta teden pričakuje 52.000 odmerkov cepiva, od tega bo skoraj 30.000 AstraZenece. Kacin pravi, da je cilj, da do konca junija precepijo vsaj polovico prebivalstva. 

''V marcu računamo na 230 do 250 tisoč odmerkov, v aprilu pa vsaj 100 tisoč več.''

Do konca meseca naj bi Slovenija glede na pogodbo dobila prvo pošiljko cepiva Janssen, ki je del skupine Johnson & Johnson in čaka na odobritev EME.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del