Quantcast
Radio1_v_zivo


Še pred izbruhom epidemije nonstop nosila MASKO: 10 let je ni upala sneti niti pred otrokom
Zanimivo | 3. 3. 2021 10:20
Svetlana se je več kot 10 let borila s poraščenim obrazom
Ključne besede:     brada    maska    bolezen    skrivanje    hormoni    obraz    Rusija    ženska    družina    sram    poraščenost
Celo življenje se je skrivala

Svetlana Savchenkova iz Rusije je zbrala pogum in nekaj mesecev nazaj pred javnostjo spregovorila o težavi, ki jo je mučila več let. Nastopila je v oddaji Sramujem se svojega telesa in za njene težave se je končno pojavila rešitev. Spregovorila je o svojih policističnih jajčnikih in o tem, kako ji je zaradi hormonskih sprememb začela rasti brada. Njena bolezen se imenuje hirzutizem in jo je prisilila, da je skoraj 10 let tudi doma neprestano nosila masko, saj ni želela, da jo sin in mož gledata v brado.


Večkrat na dan si je morala briti obraz

Hirzutizem prizadene samo ženske in androgeno povzročena poraščenost moškega tipa pri otrocih in ženskah. Vzrok je povečano izločanje androgenov ali pa gre za moteno ravnovesje izločenih androgenov (več testosterona in manj njegovih predhodnikov). Včasih se hirzutizem pojavi med nosečnostjo ali menopavzo po obrazu, prsih, trebuhu, trtici, zadnjici, notranjem delu beder in zunanjih spolnih organih.


Težave so se ji poslabšale po tem, ko je rodila

S policističnimi jajčniki je imela težave že pred nosečnostjo, stanje pa se ji je še poslabšalo, ko je rodila.

''Nisem mogla normalno delati, niti se pogovarjati s svojim otrokom brez maske,'' pove objokana Svetlana in nadaljuje: ''Nobenemu nisem dovolila, da se me dotika po obrazu, odnos z možem pa je bil vsako leto hujši. Prišlo je do tega, da me ni želel več poljubiti. Bala sem se, da bi mi zaradi videza razpadla družina''.


Njen mož je ni želel več poljubiti, saj ga je s svojim obrazom odbijala

Obiskala je številne zdravnike, da bi ji pomagali, a vse zaman. Skušali so ji pomagati z različni tretmaji odstranjevanja dlačic, a se je stanje le še poslabšalo. Rekli so ji, da bo najbolje, da se navadi živeti z brado. To jo je čisto potrlo, zato ji je mož pomagal in jo prijavil v oddajo Sramujem se svojega telesa, kjer so ji končno pomagali najti rešitev.


V oddaji so ji pomagali, našli zanjo najboljšo medicinsko oskrbo in ji v letu dni popolnoma odstranili dlačice

Njeno težavo so pod drobnogled vzeli najboljši specialisti in dermatologi ter ji nudili medicinsko pomoč, ki je več let ni dobila nikjer. Leto dni je hodila na najboljše laserske tretmaje in vmes celo shujšala za 15 kilogramov. Motivirana je bila, da naredi spremembo, se lotila diete, redno hodila na tretmaje in dlačice so popolnoma izginile. Končno je začela živeti svobodno, biti srečna in zadovoljna s svojim videzom.


Vmes je shujšala 15 kilogramov in začela živeti drugače
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del