Quantcast
Radio1_v_zivo


To se bo zgodilo s šolarji, če vlada na današnji seji sprejme NOV PREDLOG!
Slovenija | 3. 3. 2021 7:37
Predlagajo vrnitev dijakov prvih treh letnikov v srednje šole po modelu C
Ključne besede:     šola    model c    vrnitev    dijaki    epidemija    seja    vlada    odločitev    predlog
Se bodo v šole končno vrnili tudi nekateri dijaki?

Vlada se bo danes sestala na seji in se pogovorila o tem, da naj bi se v šolske klopi vrnili še ostali dijaki. Če bo vlada danes predlog potrdila, se bo začel izvajati prihodnji teden. 

Infektologinja Mateja Logar ocenjuje, da je zniževanje števila okužb trenutno še zelo postopno. Tudi zaradi nevarnosti širitve novih različic koronavirusa ''moramo biti še zelo previdni, da se to krhko ravnovesje ne bi začelo slabšati in spreminjati nazaj v poraščajočo fazo''.

Razmere v zadnjem mesecu so po njenih besedah podobne tistim v oktobru, ko so zbolevali predvsem mlajši oz. tisti iz starostne skupine med 25 in 45 let. Pri teh gre v večini primerov za blažji potek bolezni, zato ne potrebujejo pogosto sprejema v bolnišnico, je pojasnila. Se pa v zadnjih 14 dneh ponovno kaže ''premik'' v starostni skupini nad 55 let, kar bi lahko pomembno vplivalo na število sprejemov.

Polovica dijakov bi se šolala doma, polovica v šoli, osnovnošolci od 6. razreda z maskami

Svetovalna skupina bo na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vladi predlagala vrnitev dijakov prvih treh letnikov v srednje šole po modelu C. Polovica dijakov bi se tako vrnila v šolo, druga polovica bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali.

Poleg tega naj bi priporočili nošenje mask vsem učiteljem in osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah.

Rumena faza ni tako blizu kot smo mislili

Epidemiološke razmere se počasi umirjajo, a občutnejših sprostitev ukrepov ni še za pričakovati, saj oba ključna kriterija državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih za torek je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 528 covidnih bolnikov, umrlo jih je 9.

Preveri tukaj, kaj pomeni MODEL C!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del