Quantcast
Radio1_v_zivo


V Sloveniji odkrili že TRETJI SEV! Toliko oseb je okuženih z njim - med njimi tudi dva otroka
KORONAVIRUS | 3. 3. 2021 6:45
Z nigerijskim sevom je okuženih 7 oseb - zbolijo lahko tudi tisti, ki so covid-19 že preboleli ali bili cepljeni
Ključne besede:     tretji sev    nigerijski    okužba    Slovenija    epidemija    koronavirus
V Sloveniji odkrili že tretji novi sev

Po poročanju 24ur.com smo v Sloveniji, poleg angleškega in južnoafriškega seva potrdili še nigerijski sev novega koronavirusa. Potrdili so ga pri najmanj 7 okuženih. Nigerijsko različico koronavirusa so odkrili v laboratoriju ljubljanskega kliničnega centra, Sebastian Pleško s Covid-19 sledilnika pa je razkril prve podatke, dostopne v mednarodni bazi.

Zaenkrat se ne kaže, da bi ta različica virusa povzročala težji potek bolezni, je pa tako kot pri južnoafriškem sevu - z njo se lahko okužite kljub preboleli covid-19 bolezni ali če ste že bili cepljeni. 

Z nigerijskim sevom okuženih najmanj 7 oseb - tudi otroci

V Kranju je to primer 7-letne deklice, v laboratoriju iz Maribora je to 56-letna ženska, v Novem mestu pa 8-letni deček.  Včeraj so tem primerom dodali še 4 nove, torej jih je skupaj najmanj 7, poroča 24ur.com.Evropo in svet skrbi zaradi imunosti na cepiva

Različica vsebuje mutacijo, ki naj bi zmanjšala učinkovitost protiteles. Pleško je razkril tudi, da je bil južnoafriški sev v Sloveniji potrjen že 9. februarja, in sicer pri 54-letnem moškem. Torej še preden se je z njim okužil mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije.

Farmacevtske družbe že hitijo s prilagajanjem cepiv na nove seve

Število potrjenih primerov bolj nalezljive angleške različice v primerjavi s prejšnjim tednom se je pri nas skoraj podvojilo. Okužbo z angleškim sevom v laboratoriju so tako potrdili že pri 62 osebah.

Razloga za paniko še ni

 Zaradi bistveno več opravljenih analiz na nove seve bi bilo lahko namreč strmo naraščanje primerov tudi nekoliko izkrivljeno: ''Pravilen podatek bomo videli mogoče čez kakšen teden ali dva, koliko hitro se dejansko to širi,'' je dejal Pleško in dodal, da razloga za paniko še ni.

''Bolj kot je virus aktiven, več kot je okužb, večje je tudi število mutacij in bolj hitro se te nove variante pojavljajo,'' poudarja direktor klinike Golnik Aleš Rozman, pa lahko nastanek novih sevov preprečimo le, če po vsem svetu zmanjšamo število obolelih.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del