Quantcast
Radio1_v_zivo


Čaka nas slab scenarij, če k nam pride TA različica virusa! Janša o tem, da bi morda morali zapreti vso državo
Slovenija | 2. 3. 2021 6:30
''Zlasti bi bil nevaren vdor južnoafriške različice, ki lahko okuži prebolevnike in celo cepljene,'' pravi Ihan
Ključne besede:     epidemija    južnoafriški virus    lockdown    Janša    Ihan    nevarnost    okužba    bolnica    zaprtje
Južnoafriška različica virusa je nevarna za vse

Alojz Ihan, mikrobiolog in imunolog je sinoči v oddaji Odmevi opozoril, da če se pri nas pojavi južnoafriška različica virusa, bi lahko to za bolnišnice pomenilo veliko katastrofo.

Vsa tri cepiva, ki so registrirana v EU-ju so sicer enakovredna, niso pa, kot pravi Ihan, enakovredna pri preprečevanju in širjenju okužbe. To lahko sklepamo iz primera, ko se je mariborski nevrokirurg okužil z južnoafriško različico novega koronavirusa, čeprav je bil predhodno cepljen z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva. Cepljenje ga je obvarovalo pred hudim potekom bolezni.

Vdor južnoafriške različice je namreč nevaren tako za tiste, ki so covid-19 že preboleli in tudi tiste, ki so bili cepljeni. 

''Epidemija je eksponenten pojav. Slovenija je majhna in razmere so lahko zdaj drugačne, sploh ker vemo, da je obalna regija precej v rdečem. Zlasti bi bil nevaren vdor južnoafriške različice, ki lahko okuži prebolevnike in celo cepljene,'' je dejal Ihan in poudaril, da bi bila to lahko velika katastrofa v bolnišnicah, kjer zdaj računajo, da je ves kader bolj ali manj precepljen in ne morejo okužiti bolnikov.

''Če se pojavi južnoafriška različica, se lahko ponovno začne kuženje bolnikov s strani medicinskega osebja, kar se je dogajalo novembra in decembra. To bi bil slab scenarij''.


Alojz Ihan, mikrobiolog in imunolog (Foto: Miha Fras)

Nova različica lahko močno poslabša širjenje epidemije

Ihan je še pojasnil, da je zaščita odvisna od stimulacije imunskih celic, limfocitov T. Te celice ostanejo zelo dolgo in so zelo široko spektralne proti različnim virusnim variantam. Cepljeni ljudje so zaščiteni pred težjo boleznijo. Večja skrb je za širjenje epidemije. Če virus pobegne delovanju protiteles, ki ščitijo pred okužbo in tako okužbo prenesemo naprej, cepljenje ne ščiti pred tem, da se epidemija med cepljenimi ljudmi lahko širi naprej. Zlasti med tistimi, ki so preboleli bolezen. Teh je pri nas veliko, že tretjina in predstavljajo pomembno bariero pred širjenjem virusa. 

Nas čaka znova popolno zaprtje države?

Premier Janez Janša se boji, da bo potrebno ponovno zaprtje države, saj se lahko stanje močno poslabša, če se prebivalci množično začnejo okuževati z novimi različicami virusa.

Če se bo situacija zaostrila ''se bo treba odločiti ali gremo za krajši čas v hudo zaostrovanje ali za daljši čas v lovljenje ravnotežja na robu kapacitet zdravstvenega sistema.''

Prepričan je, da mnogo ljudi v drugem valu situacije ne jemljejo resno in mislijo, da so ukrepi pretirani. ''Določene stvari so lahko sproščene in se opravljajo, če se ljudje, ki so deležniki teh storitev, ukrepov držijo,'' je še dodal premier.

Za krajši čas popolnoma zaustaviti javno življenje?

Premier pravi, da je dilema med tem ali postopno zmanjševati rizične stike ali za krajši čas popolnoma zaustaviti javno življenje, kot so to naredili v Veliki Britaniji, kot se to dogaja na Češkem in kot napovedujejo še v treh ali štirih evropskih državah v prihodnjih tednih. Dejal je še, da so naše zdravstvene kapacitete trenutno ugodne saj smo po številu okužb bliže rdeči, po številu hospitalizacij pa bliže rumeni fazi.

''To je dilema, ni samo strokovna, ampak tudi politična - pomeni bodisi hudo zaostrovanje za krajši čas ali, alternativno, daljše omejevanje, ki vzdržuje zdravstvene kapacitete na robu zmogljivosti.''
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del