Quantcast
Radio1_v_zivo


To je regija, ki je na meji, da preide v NOVO BARVO FAZE! Bratušova pravi, da je zelo blizu!
KORONAVIRUS | 1. 3. 2021 12:23
Obalno-kraška regija ima še vedno najslabšo epidemiološko sliko
Ključne besede:     Obalno-kraška    rdeča faza    novinarska    covid    Maja Bratuša    koronavirus    regija
Obalno-kraška regija v nevarnosti, da preide v črno fazo

Obalno-kraška regija ima še vedno najslabšo epidemiološko sliko od vseh regij v državi in še vedno najvišjo 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev - 829, na ravni Slovenije pa je 504. 

Bo Obalno-kraška regija zdrsnila v črno fazo?

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci dejala, da je Obalno-kraška regija v veliki nevarnosti oz. po njenih besedah ''je zelo blizu meje, da preide v naslednjo fazo, slabšo fazo - črno''.

Da je na Obali veliko okužb pove tudi podatek, da je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev trenutno v Sloveniji pri številki 256, v obalno- kraški pa preko 400. Najbolje se držijo v Posavju in v jugovzhodni regiji.

Tudi sedemdnevna indicenca je v tej regiji zaskrbljujoče visoka in prav tako precej višja kot v ostalih regijah ter znaša skoraj 429. Sledita ji gorenjska regija in osrednjeslovenska, vendar z bistveno boljšo epidemiološko sliko.

Kako kaže z rumeno fazo?

Ostala država je v oranžni fazi, za prehod v rumeno in s tem povezana dodatna sproščanja pa morata biti izpolnjena dva pogoja. To sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Na novinarski konferenci se je javila tudi epidemiologinja Sanja Vuzem

Prejšnji teden je bil potrjen prvi primer južnoafriškega virusa v Sloveniji. Gre za mariborskega zdravnika, ki se je še s tremi osebami vrnil s potovanja po Afriki. Vsi visoko rizični stiki zdravnika na delovnem mestu so bili testirani in negativni. Njegovi pacienti, ki so se vabilu odzvali, so bili testirani, tudi njihovi rezultati so bili negativni, je pojasnila epidemiologinja Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ Maribor.