Quantcast
Radio1_v_zivo


Ginekologu poslala pismo: ''Najbolj od vsega pa me žalosti, da ne boste nikoli imeli privilegija spoznati moje hčerke''
Ljubezen in odnosi | 28. 2. 2021 9:10
''Namesto podpore in spodbude ste predlagali, naj otroku vzamem življenje''
Ključne besede:     ginekolog    splav    otrok    pismo    ganljivo    mamica    downov sindrom    žalostno    ljubezen
Ginekologu poslala pismo, da se je motil in ji skoraj uničil življenje

Courtney Williams Baker je mati treh otrok, najmlajša hčerka z imenom Emersyn Faith pa ima Downov sindrom. Nekega dne se je opogumila in svojemu ginekologu napisala pismo, ki odpira oči. Njen namen je bil le, da sporočilo doseže čim več staršev, ki so se znašli v podobni situaciji kot ona, saj ji je njen ginekolog vztrajal pri tem, da splavi.

K pisanju jo je spodbudilo srečanje z znanko, ki ima prav tako otroka z Downovim sindromom. Pismo je nato javno delila tudi na socialnih omrežjih in dejala, da sicer ne ve, kako se je njen ginekolog odzval, ko je pismo prebral, a se ji je pri tem odvalil kamen od srca.


Courtney s hčerkami

Dragi doktor,

Znanka mi je nedavno povedala, da ji je njen ginekolog po opravljenem ultrazvočnem pregledu rekel: ''Kot sem vam povedal: Popoln je!'' Njen sin se je nato rodil z Downovim sindromom, a jima je ginekolog že na začetku dal vedeti, da s tem ni nič narobe in lahko odraste v prav normalnega fantka. 

Njena zgodba me je močno ganila. Bila sem izredno vesela za njeno izkušnjo, a sem hkrati občutila močno grenkobo ob moji. Želim si namreč, da bi bili vi ta zdravnik. V vašo ambulanto sem prišla v najtežjem obdobju mojega življenja. Bila sem prestrašena, polna tesnobe in žalostna sem, ker vas drobna utripajoča srca, ki jih videvate vsak dan, ne napolnijo s strahospoštovanjem. Nisem še poznala vse resnice glede mojega otroka in tako obupano sem jo potrebovala od vas. Toda namesto podpore in spodbude ste predlagali, naj otroku vzamem življenje. Povedala sem vam, da imam zanjo že izbrano ime, vi pa ste me vprašali, če sploh razumeva, kako bo otrok z Downovim sindromom vplival na kvaliteto našega družinskega življenja.

Vedno znova ste predlagali, naj ponovno premisliva najino odločitev glede nadaljevanja nosečnosti. Od tistega prvega obiska dalje, me je bilo strah pregledov. Najtežje obdobje v svojem življenju sem zelo težko prenašala samo zato, ker mi nikoli niste povedali resnice. Resnice, da je moj otrok popoln. Nisem jezna, nisem zagrenjena, le resnično žalostna.

Žalostna, ker vam vsi ti drobni detajli in čudež teh majhnih prstkov, pljuč, oči in ušes ne dajejo priložnosti za razmislek. Žalostna, ker ste se tako zelo motili, da dojenček z Downovim sindromom zmanjša kvaliteto življenja v družini. Srce me boli, ko pomislim, da boste mogoče prav danes kaj takšnega rekli kakšni mamici.Najbolj od vsega pa me žalosti, da ne boste nikoli imeli privilegija spoznati moje hčerke Emersyn.
Kajti, ne boste verjeli, Emersyn ni zgolj dodala kvalitete našemu življenju, dotaknila se je celo življenja tisočih. Ona izžareva namen in veselje, ki ga je skoraj nemogoče izraziti.

Zaradi nje so naši nasmehi bolj široki, več se smejemo in veliko več se poljubljamo ter objemamo, kot smo se kadarkoli prej. Ona je tista, ki je odprla naše oči za resnično lepoto in čisto ljubezen.

Zato, danes molim, da ne bi bilo nobeni drugi mamici potrebno iti skozi to, kar sem jaz doživela pri vas. Molim tudi za to, da bi vi znali videti resnično lepoto in čisto ljubezen na vsakem ultrazvočnem pregledu.

Predvsem pa molim, da bi naslednjič, ko boste opazili dojenčka z Downovim sindromom, ki bo ljubljen in na varnem v materinem trebuhu, znali pogledati mamici v oči in ji povedati resnico: ''Vaš otrok je absolutno popoln!''

Courtney je dejala, da upa, da bo zdravnik pismo prebral in poskušal razumeti, da je Emersyn zagotovo deklica, ki je dokaz, da otroci s posebnimi potrebami lahko spreminjajo svet na bolje!
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del