Quantcast
Radio1_v_zivo


Poskrbite za svoj imunski sistem
Oglas | 11. 3. 2021 5:31
Ste vedeli, da se več kot 70 % našega imunskega sistema nahaja v črevesju?
Ključne besede:     Imunoglukan    Waya    imunski sistem    okrepitev    pomoč    zdravje
Okrepite si svoj imunski sistem!

Delovanje imunskega sistema je zelo pomembno. Ali veste, kako deluje?

Imunski sistem telesa je sestavljen iz vrste različnih celic, tkiv in organov, katerih glavna naloga je zaščititi telo pred neznanimi snovmi oziroma antigeni.

Razvoj imunskega sistema pri otrocih

Imunski sistem se oblikuje pred rojstvom – to je prirojeni oz. nespecifični imunski sistem, ki je prva linija obrambe našega organizma. Z rojstvom otrok prevzame materin mikrobiom, ki naseljuje njegov prebavni in dihalni sistem ter kožo, z dojenjem pa otrok še naprej prejema imunske celice in dobre mlečnokislinske bakterije, ki nadalje tvorijo imunski odziv. Pri stiku z zunanjim svetom otrok pridobi t. i. specifičen imunski sistem in ustvari imunske celice, ki telo branijo pred specifičnimi antigeni.

Na delovanje imunskega sistema vpliva ves zunanji svet, predvsem pa podnebje, v katerem se je otrok rodil in odraščal, in hrana, ki jo zaužije. Pravilna prehrana in aktiven življenjski slog sta osnova za razvoj in vzdrževanje pravilnega in močnega imunskega sistema.

Močan ali šibek imunski sistem

Imunski sistem se na vse te spremembe odzove z ustvarjanjem določene vrste in količine imunskih celic in molekul, zaradi česar ga lahko označimo kot »dober« ali »slab«, »močan« ali »šibek«. Glede na to, da sodobna zahodna kultura pogosto vključuje nenehno izpostavljenost neuravnoteženemu življenjskemu slogu, je imunski odziv pogosto premalo močan ali celo popolnoma neprimeren, možne posledice pa so lahko pogoste okužbe in bolezni.

Pomoč imunskemu sistemu

Prav zaradi tega je znanost začela raziskovati naravne snovi iz hrane in rastlin, ki bi lahko še izboljšale oziroma modulirale delovanje imunskega sistema, zato se vedno več govori o snoveh, ki imajo imunomodulatorne učinke – to so imunomodulatorji.

Poleg vitaminov in mineralov imajo močan imunomodulatorni učinek tudi dobre mlečnokislinske bakterije, polifenoli in snovi, kot so beta-glukani, pa tudi spojine, ki jih najdemo v nekaterih rastlinskih vrstah, kot so meta, rožni koren, črni bezeg in druge. Imunomodulatorno delovanje vključuje spodbujanje imunskega sistema, da proizvede imunske celice (levkocite in limfocite), po drugi strani pa zmanjšanje nepravilnega ali avtoimunskega odziva, ko imunski sistem napada lastne telesne celice in tkiva.

BETA-GLUKANI

Ena najbolj raziskanih imunomodulatornih snovi so beta-glukani. To so sestavljeni ogljikovi hidrati, ki so naravno prisotni v kvasovkah in gobah. Klinična preskušanja so pokazala, da ima beta-glukan, pridobljen iz gob, zlasti iz gobe bukov ostrigar, bistveno močnejši terapevtski učinek kot tisti iz kvasovk. To sestavino vsebujejo poleg vitamina C in cinka izdelki Imunoglukan P4H.

Imunoglukan P4H®
 je eden redkih izdelkov, za katerega so v številnih kliničnih preskušanjih dokazali učinkovitost pri podpori ob akutnih okužbah dihal in preprečevanju okužb dihal. Priporočilo je, da jemljemo Imunoglukan P4H® takrat, kadar je treba okrepiti imunski sistem in ponovno spodbuditi protivirusno zaščito. Imunoglukan P4H® poleg teh učinkov deluje tudi protivnetno, njegovo antioksidativno delovanje pa dodatno zmanjša oksidativni stres v našem telesu, ter dodatno zmanjša tudi utrujenost in izčrpanost.


DOBRE MLEČNOKISLINSKE BAKTERIJE

Več kot 70 % našega imunskega sistema se nahaja v črevesju. Prav zato je za močan imunski sistem pomembna tudi uravnotežena črevesna mikroflora. To je skupek naravno prisotnih mikroorganizmov (večinoma bakterij) v našem črevesju. Uravnotežena črevesna mikroflora naše telo varuje pred škodljivimi dejavniki, nam pomaga pri razgradnji hrane in pridobivanju hranil, onemogoča rast škodljivih bakterij in s tem preprečuje prebavne težave ter spodbuja naš imunski sistem.

Zaradi določenih dejavnikov (stres, okužbe, nepravilna prehrana, uporaba antibiotikov) se ravnotežje črevesne mikroflore lahko poruši in nastopijo težave. Da ravnotežje ponovno vzpostavimo si lahko pomagamo z dodajanjem dobrih mlečnokislinskih bakterij.


Ena od najbolj preizkušenih dobrih mlečnokislinskih bakterij na svetu je Lactobacillus rhamnosus GG. Je normalno prisotna v našem črevesju in učinkovito pomaga pri ohranjanju ravnotežja naše črevesne mikroflore. To dobro bakterijo najdemo v izdelkih WAYA®. Z dobrimi bakterijami v izdelkih WAYA® si lahko pomagamo še dodatno okrepiti imunski sistem ter lajšati prebavne težave.