Quantcast
Radio1_v_zivo


Ginekologinja se je cepila proti covidu, a so jo obsodili, da NI NORMALNA, ko so videli v kakšnem stanju je
KORONAVIRUS | 26. 2. 2021 11:10
Visoko noseča se je cepila proti covidu in dejala, da je bila to najboljša odločitev
Ključne besede:     cepljenje    covid    nosečnica    ginekologinja    obsojanje    nosečnost    cepivo
Jane se je med nosečnostjo cepila in ugotovila, da je bila to dobra odločitev

Ginekologinja Jane Martin se je mesec dni pred rojstvom svojega tretjega otroka odločila cepiti proti covidu-19. V začetku meseca januarja je tako prejela drugo dozo Pfizerjevega cepiva in spoznala, da je bila to ena izmed boljših odločitev, čeprav je slišala mnenja o tem, da naj se nosečnice ne bi cepile ter bo to slabo vplivalo tako na njo, kot na otroka.

Svojo prvo dozo je dobila v 34. tednu nosečnosti, drugo pa v 37. tednu. Ko je objavila fotografijo na dan, ko je prejela drugo cepivo, pa so se pod objavo usule kritike. Nekateri ljudje so jo začeli obsojati, češ, da ni normalna, je slaba mama, ki ne razmišlja pravilno in da bi s tem lahko škodovala še nerojenemu otroku, drugi pa so ji dejali, da je pogumna in je postopala pravilno.


Posvetovala se je z zdravniki, pretehtala vse odločitve in se cepila

Noseča Jane je v času rdeče faze ves čas delala v ambulanti in dejala, da je bila nenehno v strahu, da bi se okužila. Bolj kot da bi škodovala sebi, se je bala za dojenčka. Spraševali so jo, zakaj raje ne ostane doma, a je dejala, da je bolnišnica že tako preobremenjena v tej krizi, da je želela pomagati. Prav tako se je ves čas nosečnosti počutila dobro in imela polno energije.

''Vedela sem, da so cepivo izdelali znanstveniki, ki so mu posvetili celo kariero. Na začetku sem s cepljenjem oklevala, a nisem bila v skrbeh za razvoj dojenčka, saj sem bila že visoko noseča. Skrbelo me je tudi to, kaj se zgodi po cepljenju z nosečnico, saj niso bile vključene v teste''.


Jane je ves čas epidemije delala in dejala, da se je bala za okužbo

Začeli so jo obhajati dvomi, ko je prebrala, da so vsa cepiva sicer varna, vseeno pa svetujejo, da se nosečnice ne cepijo. Bodoče matere, ki načrtujejo zanositev, naj načrtujejo, da ne pride do zanositve dva meseca po prejemu zadnjega odmerka. To naj bi bila sprejeta doktrina. Doječe matere naj se ne bi cepile, razen če gre za drugačno odločitev doječe matere in njenega zdravnika.

''Vrgla sem se v raziskovanje in prebrala vse raziskave o vplivu cepiva Pfizer in Moderna. V nobeni študiji nisem zasledila, da bi slabo vplivala na nosečnice. Vseeno pa sem se pred cepljenjem posvetovala še s svojim osebnim zdravnikom in možem, ki je sicer ortopedski kirurg, a se je pogovoril s svojimi kolegi na delu. Pogovarjali smo se o tveganjih in pretehtali vse slabe ter dobre možnosti. Pogovorili smo se tudi o učinkih cepljenja in kako bi jih prenesla. Hotela sem dobro pretehtati vsako odločitev, saj kasneje ne bi bilo več poti nazaj ali obžalovanja za posledicami, ki bi morebiti lahko nastale.''

Na koncu je spoznala, da je bilo cepljenje dobra rešitev za obvarovanje sebe in otroka pred covidom. Prav tako je s tem obvarovala svojo družino in ji ni bilo treba biti ločena od njih po tem, ko se je vrnila z dela.


14. januarja je rodila zdravo deklico

Že po prvem cepljenju je dobila manjši stranski nezaželeni učinek, kot je bila bolečina v roki, kjer je prejela cepivo, a je ta kmalu izginila. Po drugem cepljenju pa se je en dan počutila brez energije, malce omotična in nejevoljna, a je tudi to minilo.

Dodala je še, da je bila nosečnost v času korone precej stresna, sploh, ker je še vedno delala in bila na oddelku, kjer je bilo ogromno obolelih za covidom. Na srečo se je cepila pravočasno in pravi, da ji ni žal.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del